1939 betalade folk pengar för att få titta på dessa bebisar. Anledningen bakom gör mig tårögd.

Trots alla medicinska framsteg och all forskning som gjorts under årens lopp, så kan för tidigt födda barn fortfarande få en väldigt tuff start i livet. Tack vare att sjukvården blivit bättre, så klarar sig idag de flesta barn som föds för tidigt, utan bestående skador. Men ett för tidigt fött barns organ är inte färdigutvecklade, så under den första tiden efter förlossningen måste barnet få hjälp med många livsviktiga funktioner. Om du föddes i början av förra seklet var förutsättningarna dock helt annorlunda. Då var sjukvården inte lika utvecklad och före 1970 dog över 90 procent av alla barn under tusen gram. De flesta för tidigt födda barn avled på grund av att de helt enkelt för svaga. Förkrossade föräldrar kunde bara stå och se på när barnen togs ifrån dem och vårdpersonalen var i många fall chanslösa. Men för tidigt födda spädbarn i 1920-talets New York hade tur. Här tändes en gnista, en strimma av hopp. Det var något som så småningom skulle förändra vården av prematura bebisar för evigt. Och det var inte ett universitet eller ett laboratorium som bröt ny mark, det var något helt annorlunda och idag otänkbart… Läs gärna vidare för att ta reda på hur en välvillig läkare med en underlig inställning och en känd turistattraktion gick ihop för att förändra sjukvården i grunden.

Under 1920-talet och in på 1940-talet fanns det en oväntad och något bisarr möjlighet för föräldrar med för tidigt födda barn att rädda livet på sina bebisar. Att ge bort sina nyfödda barn för att ställas ut till allmän beskådan var vid denna tid det enda alternativet för föräldrar som ville hålla sitt barn vid liv.

På strandpromenaden vid nöjesfältet Coney Island i södra Brooklyn, New York, kunde folk betala för att få en titt på prematura bebisar. Barnen låg ofta på rad, i primitiva plastlådor, för allmän beskådan.

viewlinerltd.blogspot.com

ACNJ4

Det var en läkare vid namn Martin Couney som satte upp den något märkliga föreställningen. Attraktionen var helt enkelt för tidigt födda barn. Med fanns även sjuksköterskor, som ibland plockade upp barnen ur de primitiva kuvöserna för att visa upp för nyfikna människor.

Dr Couney reste till många städer för att visa upp sin egendesignade kuvös, främst på mässor och andra event. Han insisterade på att kuvöser var det enda sättet att rädda livet på dessa små barn.

Neonatology On The Web

kuvos

Så småningom blev doktor Martin Couneys show permanent på Coney Island. Besökare betalade 25 cent för att få stå och titta på de små liven. Många hade svårt att greppa vad de såg, de trodde inte att barnen var verkliga.

Titta noga på den högra sidan av fotot här under, så kan du se en skylt som gör reklam för spädbarnen.

Neonatology On The Web

infants

Alla intäkter gick till bebisarna, i form av sjukvård och mat. Barnens föräldrar behövde inte betala någonting och fick besöka sina barn när som helst.

Bebisarna levde i kuvöser som liknande den på bilden nedan. Designen var inspirerade av den tidens äggkläckningsmaskiner, så kuvöserna blev kända som ”barnkläckningsapparater.”

Wikipedia

bebisar

Tack vare doktor Martin Couney och sjuksköterskorna klarade sig också många barn och blev friska. Totalt ska Couney ha räddat livet på 7 500 av de 8 500 för tidigt födda som vistades hos honom, mellan åren 1903 och 1943. En helt otrolig siffra.

Neonatology On The Web

nostaliga

Många sjukhus var misstänksamma mot Couneys metoder, mycket på grund av att hans speciella sätt att visa upp spädbarnen på. Vissa människor oroade sig också för att prematura bebisar skulle växa upp till ”onormala” vuxna, men Dr. Couney insisterade på att de var precis som alla andra.

Han trodde också på att alla barn, oavsett etnicitet eller ekonomisk status, förtjänade vård. Han stod upp alltid upp för sina metoder, men framför allt stod han upp för barnen.

Wikipedia

wiki

Dr Couney arbete gav också frukt. Runt 1940 började fler sjukhus att använda sig av kuvöser och snart var det standard på de flesta vårdinrättningar runt om i USA. 1943 stängde Dr Couney ned sin utställning på Coney Island.

”Vi tror detta var ett skådespel och att vi skulle aldrig kunna göra det i dag. Men på den tiden var han ledande. Och jag tror att vi har att tacka denne herre (Martin Couney) en hel del av de mycket grundläggande principerna för neonatologi”, säger Richard Schanler, chef för neonatalavdelningen vid Cohen Barnens Medical Center i New York, enligt AP.

Wikipedia

coney

Dela gärna vidare denna otroliga historia med din familj och dina vänner om du tycker att fler borde känna till Martin Couneys arbete för att förändra livet för dessa för tidigt födda bebisar. Sjukvården skulle inte vara där den är idag om det inte vore för alla vårdpersonal och läkare som ibland glöms bort! Ni är de riktiga hjältarna.