Blir man inte lika blöt när man springer i regn?

Är du en av dem som springer i regnet för att bli mindre blöt? Eller tror du att man blir lika blöt, oavsett om man springer eller inte? Den brittiske astrofysikern Nick Allen har skapat en vetenskaplig ekvation för att avslöja svaret.

Just när den här artikeln skrivs regnar det i Stockholm. Utanför fönstret ser jag människor utan paraply, som småspringer fram för att försöka undkomma regnet så mycket som möjligt. De kommer förvisso snabbare fram till ett skydd, men utsätts de inte för mer vatten när man springer?
Astrofysikern Nick Allen bestämde sig för att ta reda på svaret och skapade en ekvation som ser ut ungefär så här: V=d(aR/M+A)S. ”V” är mängden regnvatten som faller på din kropp. ”d” är regnets densitet. ”a” är din area sedd uppifrån. ”R” är regnets hastighet, ”M” är din hastighet och ”A” din area sedd framifrån. ”S” är avståndet till det skydd du springer mot, skriver Allt om Vetenskap.
Så vad säger då ekvationen?
Jo, att det faktiskt lönar sig att springa mot ett skydd. Och lyckas du att springa i exakt samma hastighet som regnet och i samma riktning, så ska du i teorin bara bli blöt på huvudet.
Nu finns det naturligtvis mängder av andra faktorer som den här matematiska formeln inte tar hänsyn till. Regnet faller sällan med konstant hastighet, i konstant mängd och hela tiden från samma håll.
Men jag kommer i alla fall lita på matematiken och springa nästa gång jag hamnar i ett regn. Eller försöka komma ihåg att ta med ett paraply.

Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.