Surfarnas geniala uppfinning suger upp olja och skräp från haven. Det gillar vi!

Vi människor är inte alltid så snälla mot moder jord. Ta bara våra världshav, som ett exempel. Havet behandlas ofta som en soptipp där våra giftiga kemikalier, olja, radioaktivitet, konstgödsel, plast och andra sopor hamnar. Det är en lång väg att vandra för att rensa haven på all skit, så därför tycker jag alla initiativ för att förbättra miljön är värt att lyfta fram. Som dessa två australiensiska surfare, Andrew Turton och Pete Ceglinski, som slutade på sina jobb och kom upp med en briljant lösning för att bekämpa de miljoner ton skräp som finns i våra hav. Deras uppfinning, ett vattenfiltreringssystem, liknar det som du kan hitta i ett akvarium, men deras variant har potential att rensa upp en hel ocean, skriver Huffington Post.  

”Seabin”, som surfarnas uppfinning kallas, kan installeras på en flytande brygga och är utformad för att suga allt skräp och alla olja som flyter i närheten av hamnar. Konceptet är enkelt: En hink ansluts till en vattenpump och den suger ned skräpet i en löstagbar påse.

Det finns också ett separeringssystem inuti pumpen som kan filtrera bort olja och kemikalier från havsvattnet, för att sedan spotta ut det renade vattnet ute i havet igen.

via GIPHY

Pumpen kan stå på dygnet runt och enligt Andrew och Pete har de aldrig hamnat en fisk eller annat havsdjur i pumpen under den 4 år långa testperioden. I dagsläget finns inte lika omfattande planer som Boyan Slats Ocean Cleanu-maskin, som planeras att sättas i kraft 2016. Men surfarna Andrew och Petes uppfinning kan bli en viktig del i att rensa upp hamnar från smuts i vattnet.

indigo

Andrew Turton och Pete Ceglinski har tillbringat ett decennium med finslipa en prototyp till ”Seabin” i Palma de Mallorca, Spanien, men nu är de vänder sig till privatpersoner för att börja producera Seabins i större skala. I dagsläget har grabbarna samlat in 2,2 miljoner på sin crowfoundsida.

Gilla gärna om du tycker de här killarna förtjänar en stor applåd för sitt arbete och dela gärna vidare om du vill att fler ska få upp ögonen för miljöförstöringen.