Vill du slippa fästingar i sommar? Här är viktiga och enkla knepen alla borde veta

Jag älskar att vara ute på sommaren! Alla (hyfsat) varma sjöar man kan bada i, jordgubbsstånd överallt och doften av nyklippt gräs … Det är ju bara underbart! 

Men det är inte bara vi människor som älskar sommaren. Det gör även fästingarna. De lever på att äta blod från andra – även oss människor. 

De är inte större än ett knappnålshuvud – men kan ändå orsaka allvarliga problem när de ger sig på oss. Flera sjukdomar sprids via fästingar – bland annat borrelia. För att undvika dessa parasiter bör man täcka kroppen så mycket som möjligt om man rör sig i högt gräs. 

Hittar du en fästing på dig själv, en familjemedlem eller kanske på din hund eller katt? Då är det viktigt att veta hur man ska ta bort den på rätt sätt. Annars kan man få skadliga problem. 

1) Använd en pincett som är spetsig.  

Det gäller att man använder rätt verktyg när man ska ta bort fästingar. Här gäller det att bara använda spetsig pincett för att plocka bort fästingarna. 

2) Plocka bort fästingen så nära huden som möjligt. 

Detta eftersom fästingen bitar tag i huden med hjälp av munnen. Då bör man se till att försöka ta fästingen så nära munnen man kan. Man ska inte pressa på fästingens mage – då kan den infekterade vätskan komma in i kroppen. 

3) Dra uppåt med stadig hand. 

När du hittat rätt med pincetten är det dags att dra ut den från huden. Då gäller det att du tar det försiktigt, men ändå stadigt. Dra fästingen uppåt, direkt från huden. Ryck eller vrid inte pincetten – för då kan du bryta av fästingens kropp från huvudet. Skulle du råka göra detta, så ska du sen ta bort resten av mundelarna med pincetten. 

4) Rengör händerna. 

Tvätta dem noga. Tvål och varmt vatten duger utmärkt. 

5) Döda fästingen. 

Trodde du att du var klar, nu när du tagit bort fästingen från kroppen? Tänk om. Nu är det dags att se till att den försvinner. 

När fästingen är ur din kropp, du är inte klar med det – du måste se till att den dör och inte kan hitta en ny varelse. Om du inte lyckas klämma ihjäl den kan du spola ner den i toaletten. 

– Då dör fästingen garanterat och du vet att du blir av med den, säger fästingexperten Lars Lundqvist till Metro

Man kan också kasta in fästingen i en eld. Då dör den direkt.  

6) Efteråt: Titta efter symptom. 

Du kan drabbas av feber efter att ha fått en fästing. Då kan det vara dags att besöka läkare. Det kan hända att fästingen burit på en sjukdom. Man kan därför lägga den i en plastpåse och frysa in den. På så sätt kan läkarna vid ett senare skede göra kontroller och se om fästingen varit smittspridare eller inte.

Vårdguiden skriver att man ska vara uppmärksam på om huden vid bettstället rodnar efter en vecka eller mer. Samt om rodnaden växer i storlek efter hand. Du borde kontakta en vårdcentral om rodnaden är större än fem centimeter i diameter, skriver 1177 Vårdguiden

Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Det gäller också att du tvättar bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Några dagar senare kan det vara lite rött och svullet. Vid den tiden kan man ganska enkelt plocka bort eventuella delar av fästingen med en pincett eller nål. Men det är inte nödvändigt att göra det, skriver 1177 Vårdguiden

Så här ska du INTE göra. 

1) Bränna bort den.

Ta aldrig bort en fästing genom att bränna den mot huden. New York Times skriver att det kan medföra risker för infektion att göra så. Du riskerar förstås också att bränna dig själv, vilket inte är bra. 

2) Måla bort den. 

Med exempelvis nagellack. Funkar inte. 

3) Dränka den. 

I till exempel alkohol. Då kan det ta längre tid för den innan den dör – och därmed också längre tid för den att sprida eventuella infektioner i kroppen. 

4) Vrida bort den. 

Tänk på att rycka fästingen rakt uppåt, och inte vrida loss den i sidled med pincetten. 

© Pixabay

Dela om du också tycker det är viktigt att skydda sig på rätt sätt mot fästingar i sommar!

Glad sommar! 

Publicerad av Newsner familj