5 märkliga tecken på att kroppen saknar vitaminer och mineraler.

De flesta av oss har fått lära sig att äta enligt tallriksmodellen och satsa på en allsidig kost. Men ibland är det svårt att få in alla näringsämnen och delar av kostcirkeln som vi behöver. Det är lätt att fastna i gamla vanor, laga samma mat om och om igen och ibland finns det kanske inte ens tid att planera och tänka över veckans middagar. Då är det inte så konstigt att vi då och då drabbas av vitamin- och mineralbrist. Vitaminer och mineraler behövs i kroppen för att bland annat motverka infektioner och för att muskler och nerver ska fungera på bästa sätt. När vi inte får i oss tillräckligt märker kroppen av det och säger ifrån. Det gäller bara att känna igen signalerna och lyssna på dem. Enligt Vårdguiden ska man vara extra noga med att få i sig vitamin C och D och B-vitaminet folat, samt järn, zink och kalcium. Här är fem ganska märkliga – och ovanliga – tecken på vitamin- och mineralbrist.

1. Sprickor i mungiporna

Den som drabbas av sprickor i mungiporna kan lida av järn- och zinkbrist och dessutom ha brist på B-vitaminerna riboflavin (B2), niacin (B3) och B12. Detta kan motverkas genom att äta mer lax, ägg, tonfisk och skaldjur. Linser, jordnötter, soltorkade tomater, sesamfrön och spenat rekommenderas också. För att främja kroppen upptagning av järn kan det vara bra att äta mer C-vitamin.

Bildkälla: Mostphotos

2771192-salmon-with-black-pepper-and-garlic-on-plate

2. Håravfall och röda fläckar på huden

Håravfall är ett tecken på att kroppen saknar zink. Zinkbrist kan också orsaka att det tar längre tid för sår att läka, torr hud, utslag, fläckig hud och blåmärken. Dessa symtom kan också uppstå om du saknar biotin (B7) eller de fettlösliga vitaminerna A,D,E eller K. Motverka detta genom att äta mer av bland annat nötter, pumpafrön, fullkornsprodukter, lax, avokado, blomkål, hallon och bananer.

3. Röda och vita akneliknande utslag på kinder, armar och lår

Den som saknar essentiella fettsyror och vitamin A och D kan drabbas av oregelbundna utslag som är smärtsamma att försöka ta bort. Dra ner på eller sluta äta mättade fetter och transfetter. Ät i stället mer lax, linfrön, chiafrön och nötter. Även morötter, sötpotatis och röd paprika är bra.

4. Stickningar och domningar i händer och fötter

Detta är tecken på att kroppen saknar B-vitaminerna B6, B9 (folsyra) och B12 som påverkar det perifera nervsystemet. Andra symtom kan vara depression, ångest och trötthet. För att motverka detta är det bra att äta mer sparris, spenat, bönor, ägg, ostron, bläckfisk och musslor.

Bildkälla: Mostphotos

1765051-green-asparagus

5. Krampaktig, stickande smärta i fötter och vader

Dessa symtom kan betyda brist på kalium, kalcium eller magnesium. Detta kan inträffa om man går in i en intensiv träningsperiod och svettas bort mineraler och vattenlösliga vitaminer. Ät bland annat mer bananer, hasselnötter, mandel, pumpa, äpplen, grönkål, broccoli och spenat.

Dessa bekymmer kan så klart ha andra orsaker. Vilka symtom du får beror också på vilken vitamin eller mineral du har brist på. Men i det stora hela är det samma som gäller fortfarande: Ät allsidigt och varierat. Mycket frukt och grönt, gärna färgrikt eftersom färgrik mat innehåller mycket vitaminer och mineraler, och ät fisk flera gånger i veckan. Och dela gärna denna viktiga information vidare!

Källor: Steg för hälsa, Vitaminbrist, Vårdguiden, Munsår.nu, Kurera, Hårguiden, Bristguiden, Kurera,

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna