5 vetenskapliga anledningar till varför det är bäst att vara äldst i syskonskaran.

Det brukar vara ett evigt bråk om vilka egenskaper man kan tillskriva de olika placeringarna i syskonskaran. De äldsta syskonen är på ett visst sätt, kanske bossiga, högfärdiga och ambitiösa, hävdar de yngre syskonen. Mittenbarnet sägs ibland vara pajasen som blir lite bortglömd och samtidigt får vara medlaren mellan det äldsta och yngsta barnet. Och så kommer då den charmiga men något bortskämda minstingen. Håller ni med? Flera olika studier visar hur placeringen i syskonskaran spelar roll i barnens utveckling. Hur stor roll den spelar är experterna dock oense om. Och det är så klart olika från familj till familj. Här är i alla fall en lista som visar hur forskningen skulle kunna stötta teorin om att det äldsta barnet är ”bäst”. Jag är beredd att hålla med om den teorin, jag är själv äldst med två småsyskon 🙂 Kolla in listan nedan och se om du känner igen dig själv eller din storebror eller storasyster.

1. Äldre syskon är smartare

Enligt forskning har de äldsta barnen i snitt högre IQ än de yngre syskonen. Forskare förklarar det hela med miljö snarare än genetik. Eftersom äldre syskon ofta lär sina yngre syskon saker hjälper det dem att lättare ta in och komma ihåg information. Dessutom har de i regel fått mest tid med föräldrarna.

2. Den äldsta är mer ansvarstagande

Eftersom de föregår sina syskon måste de äldsta barnen tidigt lära sig vara ansvarsfulla. Äldre syskon brukar lägga stor vikt vid lojalitet till familjen och att prestera på ett traditionellt sätt, vilket resulterar i att de ofta är lydigare och mer ansvarstagande.

3. Äldre syskon är mer framgångsrika

De är bättre i skolan och lyckas också bättre i yrkeslivet. Det beror på att förstfödda i regel är prestationsorienterade och måna om att göra föräldrarna stolta. Dessutom visar studier att de tenderar att ta på sig ledarrollen gentemot syskonen, som i sin tur förbereder dem på att vara ledare även i det vuxna yrkeslivet.

4. Storasystrar och storebröder följer reglerna

Mellansyskon brukar ses som rebeller, medan de äldsta barnen är mer benägna att följa regler och förhålla sig till det som är. Det är för att äldre barn är mer ansvarsfulla, tävlingsinriktade och konventionella medan de yngre vill vara olika sina äldre syskon och därmed blir mer lekfulla och upproriska.

5. De är mer samvetsgranna

Enligt en studie är förstfödda mer samvetsgranna, trevligare och mindre neurotiska än sina yngre syskon. De som är samvetsgranna får bättre studieresultat och blir också mer framgångsrika.

Ja, det är bara för oss att sola oss i glansen, vi som är äldst. Det kan vara svårt att argumentera emot vetenskap… Men som alltid med forskning är ingenting absolut och det finns alltid andra forskningsresultat som visar på annat. Så ni småsyskon – misströsta inte. Dessutom är jag säker på att föräldrarna fördelar kärleken lika.

Dela gärna vidare och se om dina vänner håller med om detta.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna