7 tecken på att du behöver en akut detox – så varnar kroppen dig

Vår kropp är fantastisk på många sätt, bland annat för att den talar om för oss när något är fel. Magproblem, viktökning och humörsvängningar är negativa hälsoeffekter som alla uppstår av en anledning, därför bör du aldrig ignorera kroppens mående, det säger nämligen en hel del om dig. 

Om du besväras av något av nedanstående – fortsätt läsa. Det är alla tecken på att du behöver en särskild detox för att bli av med problemet. 

Lider du av något eller flera av följande? 

  • Dålig hy.
  • Viktökning.
  • Utmattning.
  • Huvudvärk.
  • Magproblem.
  • Humörsvängningar.
  • Svampinfektion.
  • Ledvärk.

Om så är fallet så är du inte ensam, men förmodligen så har du önskat att du blev av med problemet. Många backar när de hör ordet ”detox” då det förknippas med diet eller något annat jobbigt. Men så behöver det absolut inte vara. Faktum är att alla rekommenderas att göra en detox (avgiftning) då och då för att rena kroppen från gifter och därmed må bättre. 

Såhär funkar det: 

Mycket av det vi äter innehåller gifter som har en negativ effekt på vår kropp. Därför bör du börja en detox med att sluta inta alkohol, godis, snabbmat, ost, kött, kaffe, mjölk, svart te och saker som innehåller vitt mjöl. Låter det jobbigt? Inte lika som att ta till medicin eller andra hormonella lösningar för att få bukt med besvären. 

De första två dagarna av detoxen rekommenderas det att du endast äter grönsaker och frukt. Detta för att magen ska renas och matsmältningssystemet ska vara i toppskick. 

Efter dessa dagar ska du endast äta naturlig mat i form av obesprutande grönsaker och sådant som kommit av naturen. Sedan kan du följa dessa råd för att rena vissa specifika delar av kroppen. 

Njurarna

Om dina njurar är i obalans bör du endast äta saker som ingår i kategorierna frukt, ingefära, persilja, kål och pumpakärnor: Ännu bättre är det om du intar det i smoothie-form. 

Levern

Levern är oerhört viktig då den fungerar som kroppens reningssystem. Det är levern som tar hand om gifterna vi får i oss när vi konsumerar alkohol till exempel, men det kan också blir överbelastad. Livsmedel som renar levern är bland annat morötter, avokado, äpplen, quinoa, broccoli, citron, lime, valnötter och kol. 

Bukspottskörteln

Prova att starta de kommande dagarna med juice gjord på kiwi, ananas, papaya eller citron. Detta för att de är rika på B-vitamin vilket har en positiv verkan på stresssymptom.

Tarmarna

Problem med matsmältningen eller tarmarna är vanligt men väldigt besvärligt. Prova att addera mer spenat, vitlök, chiafrön, citron, broccoli eller avokado i dina måltider. Dessa får tarmarna att arbeta. 

Foto: Shutterstock

Källa: David Wolfe, Womens Health, The Hearty Soul, Fit For Fun

Att äta mer av vitamin- och näringsrik mat för en period är varken smärtsamt eller på något sätt dåligt, så varför inte testa, det kommer i alla fall jag att göra. Dela gärna för att tipsa andra, de kommer att tacka dig.