De gåtfulla pilarna finns över hela USA. Anledningen är fascinerande.

Idag är vi bortskämda med saker som man förr i tiden bara kunde drömma om. Vi har trådlöst internet, flygplan, expresståg och pålitliga bilar. Vi förväntar oss att saker och ting ska gå snabbt och smidigt, speciellt om vi vill reser från punkt A till punkt B. Det är nästan så att glömmer bort att det fanns en tid då människor var tvungna att förlita sig på häst och vagn för att ta sig fram. På 1600-talet krävdes till exempel en strapatsrik resa på minst sju dagar för att skicka ett brev från Stockholm till Göteborg. När bröderna Wright gjorde sin första flygning 1903 var det starten på ett revolutionerade sätt att resa. US Postal Service kom strax därefter på den briljanta idén: Varför inte leverera posten med flygmaskin? Men detta var en tid långt innan radio och radar gjort entré. Lösningen? Bygga stora fyrar och landmärken för att hjälpa piloterna att navigera på flygresan. Här är berättelsen om varför det ligger stora, utspridda pilar över hela USA.

Spridda över hela USA ligger ett nätverk av mystiska betongpilar. De ligger ofta på avlägsna platser eller områden som svåra att nå.

arrow

Många är i gott skick, medan andra har slukats av naturen. Formen och riktningen av pilarna kan variera, men det har helt klart tjänat samma syfte.

arrow2

Totalt byggdes cirka 1.500 flygpost-fyrar, eller pilar, utspridda över landet.

Betongpilarna var oftast mellan 15-20 meter långa och brukade vara gulmålade, så att de skulle synas bra.

En karta från 1924 visar den flygrutt där pilarna fanns utplacerade.

Tillsammans med ett högt torn skulle markeringarna guida postpiloterna genom landet. I huset intill stod en generator som drev fyren.

De första tornen hade gasdrivna lampor. På toppen av tornen fanns 5.000 roterande ljus som blinkade var tionde sekund.

original-tower

Ljusen kunde ses på 16 kilometers avstånd i klart väder, men fyren var också synlig på natten och vid dåligt väder, när pilarna inte kunde ses.

arrows3

Amerikanerna var stolta över sitt nya system. Det firades med ett frimärke.

stamp-600x473

Men redan på 1930-talet hade navigations- och radiotekniken utvecklats så pass snabbt, att systemet med pilar och fyrar blev omodernt.

År 1933, på grund av den stora depressionen, lades projektet ned. Men vissa fyrar fortsatte sin verksamhet in på 1940-talet.

Idag är några få betongpilar det enda som finns kvar av de en gång så moderna systemet.

Källor: sometimes-interesting, imgur, wikipedia.

Dela gärna med dig av artikeln om du tycker den här historien är fascinerande.