Det händer i din kropp om du stänger av alarmet och sover ut på morgonen.

Finns det någon värre känsla än att vakna upp alldeles försent? Man vaknar upp, känner att alldeles för många timmar av ens lediga dag försvunnit för att man inte ställde ett larm på morgonen. Men samtidigt, hur skönt var det inte att sova ut? Men ångesten kommer snart tillbaka när din mamma ringer dig från jobbet och skriker på dig när hon undrar varför du inte svarar. ”Ligger du fortfarande och sover? Vet du vad klockan är?!” Ja, jag gissar att ni känner igen det?

Men nu till det positiva. Till det positiva som gör att du har ett argument mot mammas irritation över din dygnsrytm. Hon behöver aldrig veta att du sovit länge för att du låg uppe till klockan 02.30 och kollade på de senaste avsnitten av din favoritserie eller sms:ade med pojk/flickvännen som mamma ännu inte fått träffa.

För dig kommer jag nu med glada nyheter. Enligt en ny undersökning som The Huffington Post skriver om, anses de som avviker de ”normala” sovrutinerna, mer intelligenta. Denna slutsats stöds av forskning som tyder på att de som skapar en evolutionär (anpassad) dygnsrytm är de mest progressiva personerna.

221390-sleeping-woman

Forskare i Madrid fann – efter att ha kört denna undersökning på över 1000 studenter – att de som gick till sängs senare (och därmed vaknade senare) stod för bättre resultat på deras tester som visade att de var mer intelligenta.

Här har du alltså ditt argument till din skrikande mamma! Det håller väl, eller?

Det handlar i grund och botten om vad du gör med den tiden du har när du är vaken. Ja, morgonpigga kan vara mer produktiva, absolut, men de som stiger upp senare är däremot mer kreativa.

Morgonpigga utnyttjar morgontimmarna för att göra vardagliga aktiviteter som att gå till gymmet, koka kaffe och sedan börja arbeta tidigt. Men de som kliver ur sängen senare drar nytta av natten – tiden för att skapa och uppfinna något nytt.

2128836-man-lying-in-bed-sleeping (1)

Allting kretsar kring vad man har för cykler. Det kan tolkas som att de som kliver upp ur sängen sent går miste om morgontimmarna, men de som tar vara på timmarna på morgonen, går faktiskt miste om en hel natt.

De som stiger upp senare har också med sig energi under en längre tid och är därmed på ett bättre humör längre delar av dagen än de som gått upp med tuppen.

Enligt BBC, har ett forskarteam i Westminster analyserat saliven hos 42 försökspersoner med olika sömnrutiner. Detta åtta gånger om dagen under två dagar. Efter att ha analyserat resultaten av alla prover, fann de att människor som vaknar upp tidigare har högre nivåer av kortisol i kroppen – kroppens starkaste stresshormon – än dem som gillar att sova längre.

1013999-baby-boy-sleeping

Vem vill egentligen vara stressad? Börja sova längre!

Livet handlar om hur man ser på det och ”carpe diem” behöver inte betyda att man går upp klockan 05.00 och gör 500 situps innan Nyhetsmorgon har börjat. Det kan också vara att sova längre, lite skönare och sedan ha en mycket bättre dag än de som valt att gå upp tidigt.

Länge leve nattugglorna!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna