Det ser ut som en sliten & gammal behå, men den ovärderliga detaljen får forskare att häpna.

Arkeologer, forskare och historiker är några av mina personliga hjältar. Utan dem skulle vi inte ha den minsta kunskap om de som levt före oss och då hade det förmodligen blivit ännu svårare att förstå den värld vi lever i idag. Under de de senaste decennierna har en mängd fantastiska upptäckter gjorts av häftiga, historiska föremål. Nedan tar vi en titt på några av de mest fascinerande artefakter från forntidens vardag. Historiker har analyserat världens äldsta kläder, den första typen av smycken och massa annat.  Vad de har hittat är otroligt fascinerande och ger en exklusiv inblick i det dagliga livet för de människor som levde för väldigt länge sen. Även om mycket vatten har flutit under broarna sedan de levde, så är de inte så annorlunda gentemot oss…

1. Världens äldsta smycke

University of Kansas
Tidigare i år hittade forskare vad som tros vara världens äldsta smycke. Det består av åtta örnklor och var sannolikt ett arm- eller halsband.

smycke

De ser ut att ha bearbetats genom slipning och skärning och fyndet gjordes i Kroatien, vid en 130 000 år gammal neandertalutgrävning i Krapina. Detta var alltså 80 000 år innan den moderna människan kom till Europa.

2. Huldremossekvinnan

Pinterest.com

skirt-600x857

År 1879 påträffades en kvinnokropp i Huldremosse på Jylland. Hon tros levt under järnåldern, cirka 160 f.Kr – 340 e.Kr. Hon är särskilt känd för den intakta klädsel att hon var mumifierade i.

Närmast kroppen bar hon en lammskinnskrage och en liknande krage bars ytterst på överkroppen. På underkroppen bar hon en rutig kjol i ylle. En huvudduk i samma material täckte hennes huvud och hals och hölls ihop av en nål av fågelben.

Inlindat i skinn av en urinblåsa hittade man även en lång lädersnodd och ett vävt hårband i ylle. I en ficka låg en hornkam, som genom sin typ daterar kvinna till äldre järnålder. I graven fanns även några yllesnoddar, den ena sammanflätad av två trådar, den andra trädd igenom av två bärnstenspärlor.

3. Världens äldsta strumpor

Victoria and Albert Museum

strumpor

De äldsta, kända strumporna som hittades tros vara från 400 e. Kr. Fyndet gjordes i Egypten i slutet av 1800-talet.

Strumporna har en delad tå, för att kunna bäras med sandaler på. Materialet består av tre skikt ull och är gjorda med hjälp av en teknik som kallas ”nålbindning”, en föregångare till både stickning och virkning.

4. 5 000 år gammal sko

National Geographic

rug

Denna 5 500-åriga sko hittades mycket väl bevarad i en armenisk grotta. Den är i storlek 41 och tros ha tillhört en kvinna. Den är tillverkad av ett enda stycke kohud och har en läderrem längs sömmarna i båda ändarna. Huden har omvandlas till läder genom garvning, en teknik som var ganska ny på den tiden.

5. Världens äldsta protes

En 3000 år gammal tåprotes, gjord av trä och läder, hittades på egyptiska mumier. De tros vara världens hittills äldsta kända proteser. Forskare vid universitetet i Manchester har låtit testa kopior av protesterna för personer som saknat stortvå, och de visade sig att de fungerade över förväntan.

6. Världens äldsta byxor

Artefacts-Berlin

I fjol grävde forskare ut två par i sort sett intakta byxor i nordvästra Kina. Plaggen bedöms vara över 3 000 år gamla och hittades i gravar som tillhört två män som dog i 40-årsåldern.

I graven hittade forskarna dessutom en piska, ett hästbetsel av trä, lädertyglar samt en stridsyxa. De tror därför att männen antingen var herdar eller krigare.

7. Världens äldsta bh

University of Innsbruck

bh99

Det var i samband med en renovering av slottet Lengberg i Österrike som detta häftiga fynd gjordes, nämligen världens äldsta behå, dekorerad med spets. Den tros vara 600 år gammal och var förmodligen en av de allra första i sitt slag. Fyndet har förbluffat forskare, eftersom man tidigare trott att plagget inte användes förrän under 1800-talet.

8. Världens äldsta vin

Wikipedia

Speyer-vinflaskan grävdes upp från en romersk grav 1867 i sydvästra Tyskland, i staden Speyer. Officiellt kallas den ”världens äldsta flaska vin”, men den har förlorat det mesta av sin etanolhalt, och enligt analysen har vätskan blandats med en kombination av örter. Enligt dagens forskare är vinet odrickbart, men det är fortfarande en vit vätska. Forskarna uppskattar att vinet buteljerades för 1650 år sedan.

8. Världens äldsta matta

Heritage Museum
Detta är Pazyryk-mattan, världens äldsta knutna matta. Den anses vara från 400-talet f.Kr. och hittades i en grav vid Pazyryk i Altaibergen i södra Sibirien år 1947. Numera finns den utställd i Eremitaget i S:t Petersburg. Tjugoåtta män till häst avbildas racing i ett fält, vilket speglar livet i dessa tider. Måtten 180 X 190 cm och har 330 000 knutar per kvadratmeter. Wow!

matta1

Dela gärna vidare om du älskar historia!