Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Pappan bryter sig in på zoo och räddar schimpansen från att drunkna.

Att bryta sig in på djurparker och ta sig in bland vilda djur är absolut förbjudet och kan få dödliga konsekvenser. Men i detta fall räddade det faktiskt ett liv. Trebarnspappan Rick Swope gjorde det ingen annan vågade när han såg att en av schimpanserna på Detroit Zoo svävade i livsfara. Han tog sig över stängslet och hoppade i vattnet – en vågad insats som räddade livet på schimpansen Jo-Jo.

Det var 1990 som den då 33-årige lastbilschauffören Rick Swope besökte Detroit Zoo med sin fru och deras tre barn. När familjen stod vid schimpanseras inhägnad hörde Rick ett plask.

Besökare och personalen på djurparken kunde se hur en schimpans, Jo-Jo, hamnat i vallgravens vatten efter ett slagsmål med en annan schimpans. De flesta stod och såg på när den uppenbart skadade Jo-Jo kämpade för sitt liv i vattnet.

Och eftersom schimpanser inte kan simma, så var situationen väldigt allvarlig.

Det var då Rick kände att han var tvungen att göra något. Trots att djurparkspersonalen skrek åt honom att inte gå in, tog han sig över stängslet och slängde sig i vattnet för att rädda det 60-kilo tunga djuret.

jojo

”Alla stod bara och såg på när apan höll på att drunkna”, berättade Rick för Deseret News.

Rick ägnande inte en tanke på sin egen säkerhet, trots att schimpanser är 3-5 gånger starkare än människor och kan vara väldigt aggressiva. På det första försöket tappade Rick greppet om Jo-Jo och schimpansen föll mot botten i den 1,5 meter djupa vallgraven.

”Vattnet var så smutsigt, så jag kunde inte se någonting. Jag dök ned och simmande till botten. Till slut såg jag honom”, berättar Rick för Chicago Tribune.

schrimp

Påhejad av åskådarna fick Rick slutligen upp Jo-Jo på säker mark. Händelsen blev en världsnyhet och miljoner har hyllat Rick för sin hjältemodiga insats. Hjälten själv var dock inte speciellt exalterad över uppmärksamheten.

”Det var ingen stor grej. Jag reflekterade inte så mycket över det. Jag hade möjligheten att rädda honom, så jag gjorde det”, säger Rick.

Här kan du se räddningsaktionen:

Även om det gått 26 år sedan Rick vågade insats, så värmer den fortfarande mitt hjärta. Dela gärna detta vidare med alla du känner, så att fler kan få chansen att hylla Rick för den hjälte han är! Mod blir aldrig omodernt.