Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Sofie låste in sig i en het bil för att visa hur hundarna har det. Detta borde alla djurägare se.

Sofie Ekstrand, 25, ville visa hur det är att vara instängd i het bil en varm sommardag. Hon stängde in sig själv och filamde hela upplevelsen – nu har klippet visats över 100 000 gånger på Facebook på bara två dagar och flera tusen har delat filmen. – Det var hemskt, säger hon till Expressen.

Så fort värmen kommer rapporterna: Poliser och andra har tvingats slå in fönster på bilar för att ägaren lämnat sina hundar i den heta sommarvärmen.
Sofie Ekstrand hade läst om flera av incidenterna med både djur och barn, och bestämde sig för att agera.
När hon låste in sig i bilen var det 34 grader på utsidan. Hon satt där i 30 minuter, i klippet får vi se hennes mående med 5-10 minuters intervall.
Hon beskriver upplevelsen som ”hemskt” och säger att hon ville lämna bilen efter bara 5 minuter.

När hon klev ur efter en halvtimme hade hon svårt att andas, yrsel och ont i huvudes. Hennes mobil hade till och med varnat för höga temperaturer.
– Alla vet om ju om att det blir väldigt varmt i stängda bilar och att djur och barn ska skadas, ändå händer det hela tiden, säger hon till Expressen.

Många har hört av sig och berömt henne för klippet.
– Jag tror folk tycker det är bra att jag visar vad som faktiskt händer med kroppen i en varm bil, säger Sofie.

Hon påpekar också att hundar inte kan svettas för att kyla ned sig på samma sätt som vi människor.

Här kan du se Sofies klipp:

Varje sommar är det skriverier om att någon lämnat sin hund i bilen, trots kunskapen vi har om hur varmt det faktiskt blir i en bil på sommaren. Jag valde att testa. Bilen stod parkerad i solen. Fönster och dörrar stängda. Klockan var 13.48 när jag började. Enligt termometern så var det 34 grader utomhus. Redan efter 5-10 minuter var jag väldigt varm och svetten rann, och jag ville bara kliva ur. Efter en kvart svettades inte bara huvudet utan hela kroppen. Armar, ben, rygg, mage, bröst. Efter tjugo minuter var det riktigt tungt att andas. Jag tänkte genast liknelse med en bastu. Det var riktigt varmt. Efter 30 minuter varnade min iPhone om att den var för överhettad, Spex (min hund) gick runt bilen och hoppade upp i fönstrena och kollade in efter mig och gnällde, samt att jag kände mig virrig. Säger till och med fel tid i slutvideon då jag avslutade testet 14.18 när en halvtimme gått. Så till alla er som tänker att ”jag ska bara in och handla lite snabbt” – NEJ! Det blir varmt DIREKT! Ni som tror att en hund klarar av att vänta i bilen en liten stund, prova att göra detta test själva. Det är olidligt. Skillnaden är dock stor: jag som människa kan välja att när som helst öppna bildörren, gå ut och sätta mig i skuggan och dricka en flaska kallt vatten. Ta hand om era hundar i värmen! ❤️☀️

Posted by Sofie Ekstrand on den 4 juli 2015

Det går aldrig att uppmärksamma och belysa det här tillräckligt, för trots att vi alla borde veta bättre så finns det fortfarande de som lämnar sina barn och djur i heta bilar.

Om du vill ha fler såna här artiklar i ditt flöde, klicka bara på gillaknappen här under

 

Läs mer om...