Efter de rosa balarna: Nu vill svenska bönder visa sitt stöd för prostatacancerforskningen.

Under sommaren har det på många ängar runt om i Sverige gått att se rosa ensilagebalar. Det har varit ett sätt för landets lantbrukare att visa sitt stöd för bröstcancerforskningen. Nu kan det vara männens tur att plats på de svenska åkrarna, rapporterar Värnamo Nyheter.

Vi har tidigare skrivit om de rosa ensilagebalarna som kunnat ses runt om i landet i sommar.

De blev snabbt en stor succé och plasten, som säljs genom Lantmännen, sålde slut direkt. Uppskattningsvis finns runt 150 000 rosa balar på ängar landet över och pengar från försäljningen går till bröstcancerforskningen.

Bildkälla: Facebook

rosaplast

Nu skriver Värnamo Nyheter att nästa kampanj kan komma att fokusera på männen efter att de svenska lantbrukarna efterfrågat det. I Nya Zeeland, som är ursprungslandet för kampanjen, undersöks nu möjligheten att färga ensilageplasten i blå färg för att stödja forskning om prostatacancer. Cancerformen drabbar cirka 10 000 män per år och är Sveriges vanligaste cancerform.

Redan till hösten ska de blå balarna finnas tillgängliga i Nya Zeeland. Men när de kan komma till Sverige är just nu oklart. Det krävs nämligen pigment som är hållbara, inte bleknar eller släpper ifrån sig färg samt är hälsomässigt godkända.

– För den rosa hittade vi ett pigment som fungerade. Den blåa vet vi att det finns pigment, men det är så fruktansvärt mycket dyrare så det finns ingen som vill betala de extra kostnaderna för det. Därför vet vi inte om vi kommer kunna gå ut med kampanjen, säger Göran Ericson, marknadsdirektör på Trioplast som tillverkar plasten, till Värnamo Nyheter.

Med lite tur kan det alltså snart se ut såhär på ängar runt om i landet:

Bildkälla

Plastic-wrapped silage bales lined up.

Jag håller i alla fall tummarna för att det ska fungera. Det vore fint att så se såväl rosa som blå ensilagebalar på de svenska ängarna, för jag tror att vi alla känner eller vet någon som drabbats av den hemska cancern.

Publicerad av Newsner, gilla gärna