Efter flykten från Syrien har Bassel uppfyllt sin dröm om att arbeta som läkare.

När det syriska inbördeskriget 2012 nådde huvudstaden Damaskus arbetade Bassel Hamid som läkare i staden. Han behandlade, precis som de flesta andra läkare, alla sina patienter med lika stor humanitet, oavsett vilken sida de stod på. Men det skulle visa sig att Bassel inställning inte uppskattades av alla.

Plötsligt hotades han till livet och han insåg att han skulle bli tvungen att fly landet tillsammans med sin familj.

– Mig själv struntade jag i. Det viktiga var att barnen, som jag kände skuld inför, inte skulle få betala för vad vi vuxna bar ansvar för, säger han till HD.se.

Flykten från Damaskus pågick i 27 dagar och de tvingades flera gånger byta mellan olika fiskebåtar.

– Risken att dö i havet var mindre än om vi stannade i Syrien. Det fanns en chans att överleva.

Till sist nådde de land och tillsammans med sin fru Suhad vadade Bassel in till land med barnen på sina axlar. En minibuss tog sedan med dem på en fyra dagar lång resa mot Stockholms central. Efter att ha flyttat runt mellan olika flyktingförläggningar hamnade de till sist i Ödåkra utanför Helsingborg.

Under den här tiden hade dottern, vid tiden fyra och ett halvt år gammal, drabbats av posttraumatiskt stressyndrom. När hon såg flygplan sökte hon skydd under första bästa bord, precis som hon tvingats göra många gånger i Syrien. När hon såg en polis reagerade hon också med rädsla och frågade inte sällan pappa Bassel om polisen skulle skjuta dem.

– Här hjälpte förskolan oss mycket. De ordnade ett flygplan som leksak och bjöd in en polis som hälsade på barnen, berättar Bassel Hamid för HD.se.

När familjen nu var i trygghet i Sverige, långt bort från kriget i Syrien, återstod en dröm för Bassel att uppfylla – den att få arbeta som läkare igen.

På sex månader betade Bassel av samtliga sfi-nivåer och läste sedan vidare och studerade det svenska språket på Malmö högskola. När han kände sig trygg med språket var det dags att ta steget mot den svenska sjukvården. När socialstyrelsen kontrollerat hans bakgrund kom de fram till att han hade en bra medicins utbildning och yrkeserfarenhet med sig från Syrien. Äntligen kunde Bassel inleda sin karriär inom den svenska sjukvården.

Idag arbetar han på Helsingborgs lasarett och berättar att det till en början var lite lurigt med de svenska medicinska uttrycken.

– Men mina kolleger har varit strålande. En av dem fixade en bok om öron-näsa-hals. En annan skrev nya ord varje dag på en lapp till mig. En tredje översatte från engelska till latin. Jag är stolt över dem!

Och kollegorna på lasarettet verkar vara lika nöjda med Bassel.

– Det har gått väldigt bra på kort tid, han har också passat in personkemiskt i vårt gäng. Så vi välkomnar honom med varm hand, säger Daniel Nordanstig, överläkare och sektionschef vid öron-näsa-hals i Skånevård Sund.

Bassel är den första syriska läkaren i Skånevård Sund och han är oerhört glad över sitt arbete och allt stöd han fått längs vägen.

– Första dagen jag kom hit till lasarettet var det som att solen sken upp. Jag hade satt min fot på en plats mot framtiden, säger han.

– Jag tackar Sverige för hjälpen jag fick som flykting, men viktigast för mig är att vara en självständig individ.

Bassel är också övertygad om att de syrier som följer i hans fotspår och flyr till Sverige kommer att bli en stor tillgång för landet.

– De flesta som har flytt har en akademisk utbildning och vill arbeta och göra en insats, och har de inte en sådan kan de jobba i mataffär eller starta eget, säger han till HD.se.

Bassel Hamid, 36, är den första syriska läkaren i Skånevård Sund. Att vara trygg och självständig igen betyder allt.

Posted by hd.se on den 25 oktober 2015

Publicerad av Newsner Solsken, gilla gärna: