Folk som försover sig är intelligentare och mer kreativa, enligt forskning.

Finns det någon värre känsla än att försova sig? Jag är verkligen ingen morgonmänniska, Men trots att jag vet om att jag har svårt att gå upp så kan jag ändå inte gå och lägga mig tidigt. Det spelar ingen roll hur tidigt jag ska upp nästa dag. Klockan 02.23 sitter jag ändå där och letar efter ett nytt recept på kladdkaka eller läser om Rysslands historia på Wikipedia. När man sedan kommer försent till jobbet för fjärde gången i månaden så känns det sådär… Det är svårt att säga till chefen att man kommer sent för att man tittade på Kvinnofängelset igår. Om du är som jag och kvällen är den tiden på dygnet som du bubblar över av idéer och tankar och dina morgnar har fått stryka på foten hittills så är det dags att sträcka på ryggen. Det är inte du som är dålig. Det är alla andra som har fel. Du är kreativ och intelligent. Det visar resultat från flera olika studier i hela världen.

Enligt Huffington Post är människor som inte följer den normala sömncykeln mer intelligenta än andra. Många forskare menar att det beror på att människor som är med och skapar nya evolutionära beteendemönster är mer progressiva än andra.

Det är logiskt när man tänker efter. De som är först med att ändra på sig är också de som är mest progressiva och intelligenta i samhället. Ett forskarlag vid universitetet i Madrid som har analyserat sömnmönstren hos över 1000 studenter fann att de som gick och lade sig senare, och därmed också vaknade senare, genomgående fick högre poäng på individuella IQ-test.

Kvällsmänniskor är mer kreativa och avbryter sig inte för att gå och lägga sig när de känner att kreativiteten flödar.

Du kanske har hört att nattugglor är mer kreativa än andra tidigare, men det finns också en hel del vetenskap bakom det påståendet. I en studie som Catholic University of the Sacred Heart i Milan frågade forskarna 120 kvinnor och män i varierande ålder om de såg sig själva som kvälls- eller morgonmänniskor.

Deltagarna fick sedan svara på en serie test designade för att mäta kreativitet. Forskarna betygsatte resultaten på genom att titta på originalitet, utveckling, flexibilitet och fluiditet.

Enligt deras observationer fick de människor som såg som själva som kvällsmänniskor ”högsta betyg enligt kriterierna” medans morgonmänniskorna och de som såg sig själva som ”normala” hade svårt att få poäng högre än 50.”

Marina Giampietro, som ledde undersökningen, tror att kreativitet härstammar ur, ”utvecklingen av en okonventionell ande och förmågan att hitta alternativ och originella lösningar på problem.”

Människor som går upp tidigt utnyttjar den extra tiden till att göra vardagliga saker – som att gå på gymmet, göra kaffe och komma till jobbet tidigt. Medan de som sover sent tar nytta av natten och använder den tiden till att skapa eller uppfinna något nytt.

Nattugglor utnyttjar energin under dagen bättre.

Om du går upp klockan 06.00 däckar du oftast redan klockan 21.00 och är trött redan klockan 17.00. Morgonpigga startar dagen med mycket energi, men framåt eftermiddagen blir de dödströtta.

En annan studie som Liege universitetet i Belgien har gjort undersökte 15 personer som vaknade ”extremt tidigt” och femton personer som vaknade ”extremt sent”. De mätte deltagarnas hjärnaktivitet när de vaknade och sedan 10,5 timmar senare.

Både nattugglorna och morgonmänniskorna hade samma produktivitetsnivå när de vakande. Men 10 timmar senare hade de som gick upp tidigt längre hjärnaktivitet i regionerna som är kopplade till uppmärksamhet och dygnsrytmen jämfört med nattugglor.

Nattugglor ligger egentligen före alla andra och är mindre stressade.

Beroende på hur man ser på cykler kan man se det som att de som går upp sent missar morgontimmarna, men egentligen är det morgonpigga som missar hela natten.

Enligt en grupp brittiska forskare som har analyserat saliv hos 42 deltagare med olika sömnmönster har människor som vaknar tidigt högre halter av cortisol, kroppen främsta stresshormon, än de som sover sent.

Morgonmänniskorna rapporterade också mer förkylningssymtom, muskelvärk och huvudvärk. Forskarna slog fast att morgonpigga människor helt enkelt är på sämre humör.

Efter allt spott och spä som vi som sover länge på morgnarna är det skönt att äntligen få lite upprättelse. ¨

Min uppmaning till er nattugglor är att håll dig till ditt eget schema och känn dig inte dålig om du missar ett morgonalarm!

I slutet av dagen kommer du bokstavligen må bättre av det.

Inspiration/källa

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna