Forskning: Barn bör sova tillsammans med mamman tills de är 3 år gamla.

Det finns olika uppfattningar om hur små barn ska sova. Enligt tidigare riktlinjer ska små barn sova i en egen säng tidigt. 2011 kom ny forskning om att barn upp till tre år mår bäst av att sova med sin mamma. Och 2013 kom ytterligare forskning som sa att de allra minsta barnen inte ska sova i samma säng som sina föräldrar. Men frågan är kontroversiell.  

Det är barnläkaren Nils Bergman vid University of Cape Town i Sydafrika som har upptäckt att det blir svårare för mamma och barn att knyta an till varandra om de sover i olika sängar. Han hävdar i stället att mammor ska sova med sina bebisar i samma säng – och fortsätta med det tills de är tre år gamla. Det har bland annat The Telegraph rapporterat om.

Enligt Bergman utsätts barnens hjärtan för mer stress om de sover ensamma. Studien visar på att bebisar får bättre vila om de är nära mamman, och att hjärnans utveckling kan skadas om barn och mamma sover isär.

Frågan är kontroversiell. När forskningen kom 2011 gick den emot tidigare riktlinjer om att låta bebisar sova ensamma i en spjälsäng. För enligt tidigare riktlinjer finns det risk att mamman oavsiktligt skadar eller kväver barnet medan de sover ihop. Men enligt Nils Bergman kan inte spädbarnsdöd förklaras med mammans närvaro – utan med giftiga ångor, alkohol, stora kuddar och farliga leksaker.

Olika organisationer i Storbritannien tog olika ställningar i frågan. National Childbirth Trust tycker att mammor och bebisar kan sova ihop om de följer strikta riktlinjer, medan Foundation for the Study of Infant Deaths är emot det.

Frågan har diskuterats fram och tillbaka även i Sverige. Enligt Vårdguiden finns inget självklart svar. Har man funderingar kan man prata med barnavårdscentralen.

Det finns dock en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om bebisen sover med sin mamma när den är under tre månader. Många väljer därför att ha barnet i en spjälsäng i samma rum. Här kan du läsa Socialstyrelsens råd för att förebygga plötslig spädbarnsdöd.

Här kan du läsa mer om kängurumetoden, vad som händer när en mamma bar sitt barn nära kroppen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna