Gravida mamman tar en tupplur – då inser pappan att hon föder men vägrar vakna upp

Den 25-åriga mamman Jody Robson från Birmingham i Storbritannien lider av en märklig och skrämmande åkomma.

Även om läkarna ännu inte formellt lyckats diagnostisera henne, tror experterna att Jody lider av Kleine-Levins syndrom, en mycket ovanlig hjärnsjukdom som gör att personen inte går att väcka ur sin sömn.

Jody blev medveten om sin sjukdom när hon var 12 år gammal och övernattade hos en vän. Den gången somnade Jody och vaknade inte upp förrän åtta dagar senare. När hon slutligen vaknade upp, glömde hon tillfälligt bort vem och var hon var.

Dessa sömnperioderna kan pågå upp till 1-2 veckor inträffar ofta 1-5 gånger årligen. 

Youtube/BarcroftTV

Sedan den gången har Jody upplevt 50 liknande episoder. Hon har sovit sig genom födelsedagar, helgdagar och jular. Som mest har Jody sovit i 11 dagar i rad. 

Fast hon ser ut att vara vaken under hennes dessa sömnperioder, är hon inte mentalt där. Hon kan röra på sig och även gå ibland, men Jody är inte riktigt sig själv.

”En dag somnade hon på julafton, hon var vaken och öppnade julklappar, men du kunde se att hon inte var där”, säger maken Steven. 

Youtube/BarcroftTV

Sjukdomen har varit frusterande för Jody, men också slitit på relationen med maken Steven.

Ofta går det bra, men när sömnepidsoderna väl kommer är hon chanslös. 

Den kanske mest extrema händelsen utspelade sig mitt under Jodys egen graviditet. Hon har nämligen inget minnet från hennes första förlossning.

Youtube/BarcroftTV

Den unga mamman somnade dagen innan det var dags och vaknade upp nästan tre veckor senare, utan något minne av att hon fött sin äldste son. 

Det blev en chock för både henne och familjen. 

Nu hoppas Jody att hon ska få en diagnos, hon tror själv att hon har KLS-syndromet. 

”Vi lever som en familj familj, men när jag har mina episoder är det som att livet står på paus”, säger Jody. 

Möt Jody och hennes familj nedan: 

I Sverige finns det sannolikt upp till 100 patienter som har Kleine-Levins syndrom, enligt forskare i Linköping

Att vara sjuk utan att veta vad man drabbats av är olidligt, samtidigt som det också är lätt att det blir missförstånd när många saknar kunskap om sjukdomen.

Dela gärna vidare Jodys berättelse för att hjälpa till att sprida information om denna ovanliga sjukdom, så att fler kan söka hjälp!