Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

4 briljanta funktioner du inte visste att ditt måttband hade.

Jag blir så fascinerad av hur man kan använda en pryl på ett visst sätt i flera år, innan man till slut inser att den har flera små funktioner som man inte hade en susning om. En sådan sak är det där måttbandet som många av oss har liggandes i någon låda där hemma. Jag brukar bara ta fram det, mäta det som mätas skall och sedan gömma undan det igen utan att tänka på det mer än så – men nu har jag fått en uppenbarelse som jag inte glömmer i första taget. I måttbandets utseende finns det nämligen flera geniala förklaringar som kan underlätta saker och ting både en och två gånger. Jag hade då inte en aning!  

1. Hålet

Många måttband har en 90-gradig vinkel på ena änden – och där finns det ofta ett litet hål i mitten. Det ser knäppt ut, men faktum är att det hela är mycket väl genomtänkt. Hålet fungerar nämligen som så att du kan fästa det runt små spik- eller skruvhuvuden och på så sätt hålla måttbandet på plats medan du mäter. Smart!

mattband1.1
Bildkälla: Youtube
mattband1.2
Bildkälla: Youtube

2. Taggarna

Förutom ett litet hål finns det ofta små taggar på måttbandets ena ände. Även de har en genial funktion. Tack vare taggarna slipper du använda pennan när du ska markera ut dina mått – istället räcker det att skrapa lite lätt fram och tillbaka där måttet ska anges och så har du snart en tydlig markering. Tänka sig!

mattband2.1
Bildkälla: Youtube
mattband2.2
Bildkälla: Youtube

3. Vinkeln

Vid änden på måttbandet, där den vinklade delen sitter, brukar det oftast saknas någon millimeter. Anledningen är lika enkel som smart. När du mäter från ett hörn räknar måttbandet från där vinkeln börjar, eftersom aluminiumänden är precis lika bred som den millimetern som inte är markerad!

mattbandexter
Bildkälla: Youtube
mattband4.2
Bildkälla: Youtube

4. Behållaren

Många måttband har en behållare i plast som de dras ut ifrån. Detta kan ställa till med problem och vara aningen klumpigt när man ska mäta runt ett hörn – såvida du inte känner till denna smarta funktionen. På plasthöljet finns det faktiskt en etikett som anger hur brett det är och du kan därför addera den längden till den längd du har mätt upp med bandet.

mattband3.1
Bildkälla: Youtube
mattband3.2
Bildkälla: Youtube

Kolla gärna in det här videoklippet också:

Alltid lär man sig något – och måttbandet är uppenbarligen ännu mer genialt än vad det ger sken av. Om du också tycker att funktionerna var smarta så får du gärna dela vidare till dina vänner, så de också kan kolla in och lära sig om måttbandets alla fördelar.

 

Läs mer om...