Läkarens varning: Nässpray kan ge inflammation i nässlemhinnan.

Att vara täppt i näsan är sannerligen ingen höjdare. När det sväller upp och täpper till så mycket att det knappt går att andas är det tack och lov lätt att rusa till affären och införskaffa sig välbehövlig nässpray för att lätta upp andningsgångarna. Men det finns även nackdelar med att nässpray idag finns tillgängligt i så gott som varenda matbutik runtom i landet. En av de största nackdelarna är nässpraysberoende som kan få till riktigt jobbiga konsekvenser.

År 2009 blev det fritt fram för andra ställen än apoteket att sälja nässpray till snuviga och täppta konsumenter. Det är sedan dess betydligt enklare att komma över välbehövlig nässpray när nästäppan blir outhärdlig.

Men sedan nässprayen blivit så lättillgänglig har ett relativt nytt fenomenen uppstått, nämligen beroende av nässpray – ett beroende som kan sänka livskvaliteten avsevärt för den som drabbas och som kan leda till inflammation.

– Om du använder det under en lång tid får du en inflammation i nässlemhinnan. Då blir du ännu mer täppt än vad du var innan du började använda nässpray, säger Lena Hedlund, överläkare vid Öron- näsa- och halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus, till Metro.

För många blir beroendet så pass starkt att det inte går att sluta på egen hand, då rekommenderar bland annat Vårdguiden att man kontaktar vårdcentralen för att få hjälp.

Lena Hedlund berättar för Metro att hon och hennes kollegor använder kortisonspray för att behandla patienter som drabbats av nässpraysberoende.

– Det finns receptfritt på apoteket också i fall man vill prova att behandla det själv. Vid allvarligare fall använder vi kortisontabletter, men det kan man inte använda under för lång tid på grund av biverkningar. Det blir ofta en lång process, först egenvård, sen läkarvård, säger hon.

Att bli beroende av nässpray är inte livshotande men kan kraftigt sänka livskvalitén.

– Det är ju obehagligt att gå runt och vara täppt hela tiden och det leder till sömnproblem. Livskvalitén blir sämre, säger Lena Hedlund till Metro.

Tänk därför alltid på att vara försiktig när du använder nässpray och se till att inte använda den i mer än tio dagar.

Såhär skriver Vårdguiden om nässpray:

Om du har nästäppa som orsakats av förkylning finns det avsvällande nässprej som gör att svullnaden i slemhinnorna minskar. Men du ska inte använda avsvällande nässprej i mer än tio dagar eftersom långvarig användning istället kan ge en nästäppa som är svår att bli av med.

Om du har använt avsvällande nässprej för länge är det bäst att sluta med sprejen direkt. Då kan du känna dig ännu mer täppt i näsan under ett par dagar innan det släpper.

Du kanske redan kände till farorna med att använda nässpray för länge, men kom ihåg att alla inte känner till detta så hjälp därför gärna till att sprida den här varningen vidare så ingen behöver drabbas av plågsam inflammation i nässlemhinnan!

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna