Lejonungarna föds upp för att dödas – efter att turisterna har fotats med dem

Det händer hela tiden – lejonungar i Afrika föds upp med syftet att vara en inkomstkälla fram till de dödas. De skiljs från sin mamma innan de hinner öppna ögonen, sedan får turisterna betala för att klappa lejonen, som senare dödas för att skinnet är en trofé. Nu avslöjar Expressen hur livet numera ser ut för många lejon. 

Turister får höra att lejonungarna stöts bort av sina mammor när de är tre till fyra veckor gamla, men sanningen är en mer tragisk sådan. När Expressen reste till fem lejonparker utanför Johannesburg, Afrika, fick de höra om en verklighet som är allt annat än vacker. 

Det finns cirka 2 300 vilda lejon i Sydafrika, men antalet lejon som lever i fångenskap är betydligt högre. Mellan 6 000 och 8 000 föds upp i lejonparkernas mångmiljonindustri, detta avslöjar Expressen. Många parkägare hävdar att deras mål är att bevara lejonets bestånd, men i själva verket avlas lejonen tills de dör. 

Under de första 10-14 dygnen i en lejonunges liv är den helt blind. Den är då ständigt nära sin mamma och lär känna hennes lukt och känsel när den dias och får värme. Men lejonungarna som föds i parkerna tvingas skiljas från sin mamma innan de kan se något. 

På Ukutula-parken i North West-provinsen, som är en av de parker Expressen besökte, börjar man att tjäna pengar på lejonungarna när de är en månad gamla. Varje dag blir de klappade av och fotade med turister, och när de blir äldre får de som är tama ingå i ”bush walk with lions”, en promenad där turister får träffa lejon för cirka 500 kronor. 
När Expressens reporter frågar om inte ungarna saknar sina mammor svarar guiden att de gör det, men glömmer mamman efter några dagar. Han får också förklarat för sig att lejonen är födda att vara med människor, och att de inte kan hantera dem om de växer upp med sin mamma. Vid samma tillfälle får reportern veta att inga lejon på parkerna släpps ut i det vilda, utan dör i fångenskap. Fakta som fångats på band.

När Expressen ringer upp Ukutas ägare Willie Jacobs och ifrågasätter det hela påstår han att det inte är sant, trots att personalen säger det. 
– Vi har aldrig påstått att vi släpper ut lejon. Vad vi gör är forskning och bedriver utbildning här, säger han. 

Ett officiellt dokument från sydafrikas myndigheter visar att lejon i Afrika sålts till mellanhänder som är kända för att sälja dem vidare för jakt. Sådana jakter går ut på att djuret lockas fram med mat, så att jägaren kan skjuta djuret för att sedan tjäna pengar på manen och skinnet. Många vill även åt skelettet, då det används som kinesisk medicin. Ett lejonskelett kan vara värt 180 000 kronor. 

När Expressen besöker tre andra parker på resan, framgår det att även de har slitit ungarna från sina mammor, för att sedan gå ett tragiskt öde till mötes. 

Läs mer om berättelsen om lejonens bistra sanning på Expressen.

Tänk på att aldrig någonsin bidra till att uppmuntra industrin som plågar så många av Afrikas lejon. Dela gärna för att uppmärksamma andra om vad som pågår.