Mannen riktar kameran mot isen – då fångas det ofattbara på film

Fotografen James Balog och hans team var ute och undersöke en glaciär när deras kamera fångade något utöver det vanliga. 

Händelsen utspelade sig på Grönland, när James och hans kamrater var ute och samlade ihop bilder från kameror som de placerat ut runt hela polcirkeln under åren. 

James skulle egentligen bara ta några häftiga bilder för en kommande dokumentärfilm, men ingen var förberedd på vad som snart skulle utspela sig framför deras egna ögon. 

Facebook/Exposure Labs

Den amerikanska fotografen James Balog har specialiserat sig på naturfotografi, men var länge en förnekare till klimatförändringarna på jorden. 

I nästan 20 år hånade han de forskare som larmade om global uppvärmning. 

”Jag trodde inte att människor kunde ändra på den grundläggande fysiken och kemin på vår enorma planet. Det verkade inte troligt, det föreföll omöjligt”, förklarade James. 

Imgur

Det var inte förrän 2005 som James Balog förstod att något var galet, då han på nära håll fick se hur klimatförändringarna påverkade naturen. 

Efter en fotoexpedition till Arktis, på uppdrag av National Geographic, såg han de enorma skadorna med egna ögon. 

Exakt 10 år senare hade James Balogs film ”Chasing Ice” premiär, där han beslöt sig för att försöka dokumentera smältande glaciärer med mängder av kameror.

Det var också i samband med detta som han fångade en av en av de mest spektakulära scenerna som någonsin filmats.

I nästan en timme och 15 minuter stod Balog och hans team och såg hur en glaciär – i storleken av nedre Manhattan – smälte bort.

Youtube/Exposure Labs

Den historiska händelsen har noterats i Guinness Rekordbok och visar med all tydlighet hur allvarlig situationen är för jordens klimat. 

Såvitt någon vet var detta en aldrig tidigare skådad geologisk katastrof och allt rullades upp inför kamerorna. Tyvärr lär det inte vara sista gången det händer heller. 

Här under kan bilderna som fått miljoner att häpna:

I november 2016 var det 20 grader varmare än vad som är normalt för årstiden i Arktis, vilket är mycket varmare än vad forskningsmodellerna har förutspått. 

Vi står tyvärr inför en katastrof om vi inte nollar våra globala utsläpp av växthusgaser till år 2070, men det positiva är att vi fortfarande kan göra något. 

Förhoppningsvis kan denna video hjälpa till att övertyga fler om hur allvarligt läget är, så att vi tillsammans kan hjälpa till att vända utvecklingen! 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.