<div class="fb-like" data-href="https://facebook.com/newsnervideo" data-width="320" data-layout="standard" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="true" data-share="false"></div>
Mustafa räddades från en cirkus i Peru. Hur de behandlat honom vill jag inte ens tänka på.

Mustafa räddades från en cirkus i Peru. Hur de behandlat honom vill jag inte ens tänka på.

<script type="text/javascript" async src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168698"></script>
<script type="text/javascript" src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168702&rnd=%%CACHEBUSTER%%"></script>

I Peru finns det, som i Sverige, fortfarande vilda djur på cirkus. Trots att det i Peru numera är olagligt att ha vilda djur på cirkus så finns det vissa som ”håller sig undan radarn” från polisen. Istället för att åka på turné i de stora städerna så håller cirkusarna sig till de mindre byarna istället – allt för att polisen inte ska upptäcka dom.

<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [300, 600], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-mobile', [[300, 600]], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>
<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [580, 400], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-desktop', [[580, 400], [468, 400], [480, 400], [860, 610], [980, 300], [980, 240], [1250, 240], [1250, 300], [1250, 360], [1250, 600],], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>

Men som tur är finns ADI, eller Animal Defenders International som de heter, som jobbar för att stoppa cirkusägarna och rädda djuren. De har, i det här fallet, följt några cirkusar och dess utveckling under ett tag i Peru.

Tillslut blev det dags att gripa in. De var väl medvetna om att de skulle hitta djur – och gjorde det också.

Det här är Mustafa, en Puma från en cirkus i Peru. När han inte uppträdde fick han bo i en bil. Som ni ser själva så fick Mustafa leva ett liv långt ifrån vad han borde fått.

mustafa_2

– Det var den sorgligaste synen man har sett. Att se ett så vackert djur intryckt i ett hörn på en bil, sa Jan Creamer, chef på ADI, till Dodo.

mustafa_1

Puman Mustafa, och en fågel som heter Condorito var de sista djuren som räddades under ett projekt som ADI hade i Peru. Under hela projektet lyckades de rädda nästa 80 djur.

mustafa_3

På en annan cirkus räddades Hoover. En tiger som aldrig i sitt liv fått leva som en tiger ska. ADI hade vetat om cirkusen i tolv månader, och visste att de ursprungligen hade 12 tigrar. När de gjorde sitt ingripande fanns dock bara Hoover kvar.


Bilderna är Animal Defenders International egna.

mustafa_4

Vilda kattdjur är inte tillåtet att ha på cirkus i Sverige, som tur är. Men elefanter och andra vilda djur är fortfarande tillåtna. De hör inte hemma inom turistnäringen eller på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar nu regeringen att förbjuda vilda djur på cirkus.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
• Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.