Nu larmar undersköterskan Marita för att rädda äldrevården

Ständig vikariebrist som innebär att ordinarie personal tvingas jobba när de har ledigt – och dessutom vara ensamma med sina brukare. Nu har undersköterskan Marita Nilsson fått nog.

I ett känslosamt inlägg på Facebook berätter hon nu om den ohållbara verkligheten inom vården.

”Vem tänker på dom gamla, dementa tanterna och farbröderna?”, skriver Marita uppgivet.

Marita jobbar på Blomstergårdes äldreboende. De har sju olika gruppboenden i Trollhättan där de tar hand om 25 personer som har demens. TTELA berättar att vikariebristen har varit akut på Blomstergården sedan förra sommaren. När det inte finns någon vikarie som kan fylla luckor i personalschemat registreras detta som en ”nollning”. Enligt TTELA har 56 ”nollningar” registrerats mellan januari och maj i år. En situation som är helt ohållbar – och får Marita och de andra som jobbar där att gå på knäna.

”Vi som delar oss i atomer för att hinna göra allt som ska hinnas. Vi kan inte vara lediga för då finns inga vikarier. Då är alternativet sjukskrivning, men inte ens då finns vikarier. Då får min kollega jobba för två, vi som redan jobbar för fyra. De gamla får verkligen minimalast med tid och uppmärksamhet”, skriver Marita på Facebook.

Situationen har gjort att de äldre och demenssjuka blivit oroliga, då de mår bäst av regelbundenhet och rutiner. Marita skriver upprört och känslosamt om hur han känner för tanterna och farbröderna som inte får den kärlek som de förtjänar.

”Jag ensam ska hinna ge sju brukare kvällsmat och sedan all omsorg och omvårdnad innan jag ska hjälpa dem att lägga sig. Och helt ärligt nu, så är det så att ibland väljer man bort. Ibland får farbrorn lägga sig utan borstade tänder. Eller så får han sitta uppe i en fotölj och sova, för jag hinner inte med att hjälpa den dementa, förvirrade farbrorn till sängen. Jag måste hinna allt annat. Också.”

Facebook-inlägget har också fått fart på politikerna. Hon fick träffa de som styr i Trollhättan – och mötet gick bra. Kommunen bekräftade vikariebristen och enligt Expressen vill nu politikerna satsa på utbildning för undersköterskor för att så snabbt som möjligt få vården i Trollhättan på fötter. 

Att politikerna lyssnat på Maritas kritik är en början, men det kommer krävas mycket mer om äldrevården i Sverige ska räddas. Läs hela hennes inlägg här nedanför – och dela vidare om du också tycker att det måste till en förändring snarast.