Ny studie på Karolinska testar kastrering av pedofiler.

Ingen vet säkert hur många barn som utsätts för sexuella brott varje år, men cirka 200 personer döms årligen för sexbrott mot minderåriga i Sverige. 

På Karolinska institutet testas pågår nu en ny studie som ska undersöka effekten av kemisk kastrering av pedofiler, skriver Dagens Nyheter.

Studien väntas pågå i tre år och testpersonerna är inte dömda för sexbrott tidigare, men  de har erbjudits att delta eftersom de sökt hjälp för sitt sexuella mönster via hjälptelefonen Preventell, skriver DN.  

 

Preparatet som testas i den nya studien heter Degarelix. I vanliga fall används detta för behandling av prostatacancer.

Medlet sänker testosteronhalten i kroppen och det påverkar också sexlusten, skriver Dagens Nyheter.

Sedan i våras har den nya studien undersökt effekten av kemisk kastrering på pedofiler. Syftet är att förhindra personerna att leva ut sina fantasier. Hög sexlust anses vara en av faktorerna till pedofili. Andra saker som ofta också spelar in är nedsatt självregleringsförmåga och brist på empati. 

– Sexuella övergrepp mot barn är ett stort samhällsproblem som har varit svårt att få bukt med. En rimlig strategi är att de som har det problemet får behandling och hjälp av sjukvården och att det är där som en riskreducerande behandling kan ske, säger Christoffer Rahm, specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge till Dagens Nyheter. 

Varje år ringer cirka hundra män som har sexuella fantasier om barn till hjälptelefonen Preventell. De erbjuds då att vara med i forskningsprojektet, berättar Christoffer Rahm för DN. 

Hittills är det sex personer som ställt upp i studien. De är inte dömda för något sexualbrott, men känner att de är i riskzonen. Dosen med Degarelix verkar inom 3-4 dagar och effekten håller i sig i 3-4 månader.

– I nuläget riktar vi oss bara till personer som söker hjälp för första gången och inte har gått över gränsen. Men får vi fram bra resultat kan det bli aktuellt att undersöka om läkemedlet även har effekt vid upprepade övergrepp, säger Christoffer Rahm.