Nya förslaget: Vill bötfälla skolor som inte tar mobbning på allvar.

Över 60 000 elever mobbas i Sverige idag, enligt organisationen Friends. Det är skrämmande läsning och tyvärr har det inte skett någon förändring på över 20 år – mobbningen har legat konstant på samma nivåer. Friends jobbar för att regeringen ska ta tag i frågan på allvar och göra de utsatta barnens röster hörda, bland annat vill Friends införa ett ”trygghetslyft” i skolan, liknande kunskapslyftet för matematik. Organisationerna vill att rektorer ska få en ökad medvetenhet kring frågan och Friends anser att satsningen bör få kosta lika mycket som matematiklyftet, i runda slängar 650 miljoner kronor. I Norge pågår en liknande debatt. Under måndagen höll landets kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen en presskonferens där han meddelade att regeringen vill bötfälla skolor som inte följer upp mobbning.  

Norska regeringen vill skärpa lagen mot mobbning. Det meddelade kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på måndagen.

– Många barn mobbas varje dag. Det är fruktansvärt tufft för det enskilda barnet, och det är också ett allvarligt samhällsproblem. Ingen ska kunna vifta bort det, säga att de inte visste eller vägra att ingripa, säger Røe Isaksen enligt norska TV2.

Regeringen vill att det ska finnas möjlighet att bötfälla skolor som inte följa upp mobbningen och samtidigt stärka kompetensen hos de vuxna i skolan, på dagis och i kommunerna. Utöver det lovar också den norska regeringen att ge mobbade barn ett bättre skyddsnät. Det ska bli enklare och gå snabbare att klaga om skolan misslyckas.

– Både elever och föräldrar bör veta vad de kan förvänta sig av sin skola och hur de kan ta ärendet vidare. I höst kommer vi att ha en portal till hands, som enkelt förklarar för föräldrar och barn vad de kan göra om någon utsätts för mobbning. Den ska rikta sig mot både skol- och dagisbarn, säger Røe Isaksen.

Insatserna för att bekämpa mobbning på sociala medier ska också förstärkas.

– Mobbning som sker på nätet eller i sociala medier ska också innebära en skyldighet för skolan att agera, säger Røe Isaksen.

Vad tycker du om det norska förslagen? Dela gärna vidare om du anser att vi behöver göra ännu mer för att bekämpa mobbning, överallt i samhället!