Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Nu tar SJ bort id-kravet för att hjälpa flyktingar.

SJ har varit en bromskloss för flyktingar utan id-handlingar. Men nu blir det ändring med det i och med SJ:s nya beslut.      

Tågresenärer som inte kan visa en giltig id-handling när de köper en biljett hos SJ är tvungna att betala en tilläggsavsgift som gör att biljetten blir mycket dyrare. Men nu blir det ändring på det är SJ tar bort id-kravet, uppger ETC.

– Vi vill underlätta för de som kommer genom att de inte behöver ha giltiga id-handlingar, säger Monica Berglund, kommunikationsdirektör på SJ, till Aftonbladet.

SJ utökar samtidigt möjligheten för flyktingar att ta med sig mer bagage än vad som normalt är tillåtet och tar bort tilläggsavgiften som annars tillkommer när biljetter köps ombord på tåget.

I dagsläget behöver berörda människor fortfarande köpa biljetter för att kunna åka med tåg. Men även där kan det bli ändring. Monica Berglund säger att detta kan ändras. Om det är många som behöver åka tåg kommer SJ att försöka hjälpa till på alla sätt och vis för att folk ska kunna ta sig dit de vill.

Det var i fredags som personalen på SJ informerades om beslutet, men man har inte gått ut med informationen externt. Monica Berglund säger att det beror på att människorna de vill hjälpa inte finns i Sverige.
– Vi har ju i första hand riktat in oss på att nå dem som påverkas av det här, det vill säga de som är på flykt. De nås ju inte om vi lägger ut information i Sverige, utan vi väljer att jobba mot hjälporganisationer, så att Migrationsverket känner till det här och att våra anställda gör det, säger Monica Berglund till Aftonbladet.