Trafikverket: Så skyddar du dig mot livsfarliga svarthalkan

Temperaturerna sjunker allt mer runt om i landet – och då är det viktigt att ta det lugnt när du är ute och kör på vägarna.

Nu varnar Trafikverket för den så kallade ”svarthalkan”, halkan som är osynlig – men förrädisk för bilister.

Så här skyddar du dig mot att drabbas på vägarna.

”Svarthalkan” återkommer varje år i Sverige, men varje år kommer den också som en överraskning. Då halkan är osynlig blir den farlig för bilister – och trots att det inte är minusgrader kan den visa sig på vägarna. Nu kommer Trafikverket med en varning. 

”Den syns inte, och den kommer blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Svarthalkan uppstår vanligen när himlen klarnar efter regn eller dimma, samt när temperaturen är strax över noll. Då halkan innehåller få luftbubblor, till skillnad från snö eller regn, blir den väldigt farlig och svår att upptäcka.

I landets nordliga delar är det redan minusgrade och på morgonen har det rapporterats om halkolyckor både i väst- och sydsverige. Från den första december är det lag på vinterdäck, men Börje Öhman, polis i region nord, säger till Expressen att han rekomenderar att folk inte väntar för länge med att byta från sommardäcken.

– Det lilla ökade slitage som blir på däck och vägar går inte väga mot trafiksäkerheten, säger Öhman till Expressen.

Här är Trafikverkets 8 råd till dig som ger dig ut i vintertrafiken:

  • Ta det lugnt och visa hänsyn.
  • Sänk hastigheten och håll avstånd.
  • Ta till lite extra tid för resan.
  • Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken.
  • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon.
  • Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.
  • Håll koll på väderprognoser och trafikinformation.
  • Överväg andra färdsätt än den egna bilen.

Det är viktigt att vi känner oss säkra i trafiken, både för vår egen skull och andras. Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så de också får reda på den livsviktiga informationen.