Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Varnar för telefonsamtal från falska poliser: Så skyddar du dig mot bluffen.

Under natten till måndagen fick många privatpersoner samtal från någon eller några som utgav sig för att vara poliser. Personerna som blev uppringda ombads bland annat att bege sig till en polisstation för att hämta ut stöldgods. Nu varnar polisen för bedragarna.

Det är oklart vilka som ligger bakom samtalen och polisen är inte säkra på syftet med samtalen, som skett över hela Stockholmsregionen. Det kan vara så att man vill att man ska lämna bostaden för att sedan göra inbrott, men det kan även röra sig om busringningar.

– Den gemensamma nämnaren i de här samtalen är att den som blir uppringd blir uppmanad att bege sig till en polisstation antingen för att få tillbaka upphittat gods eller för att lämna urinprov för misstanke om narkotikabrott, säger Anders Jönsson vid polisens länskommunikationscentral i region Stockholm till Dagens Nyheter.

Att utge sig för att polis är kriminellt. Polisen ser allvarligt på händelserna och har gjort tre anmälningar, men det har skett långt fler samtal.

– Det har varit från Norrtälje till söderort och city och lite överallt. Det är märkligt, säger Anders Jönsson till DN.

Antagligen har personerna ringt från kontokortstelefoner och polisen har inte gripit något misstänkt.

Om man blir uppringd av en polis och misstänker att det är en bluff, då kan du motringa för att förvissa dig om att det verkligen är från polisen samtalet kommer. Ring 114 14 och begär att bli kopplad till den polis som ringt upp dig.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 

Läs mer om...