Polischefen: Riv svenska jihadisters pass

I Storbritannien har över 150 jihadister fråntagits sitt medborgarskap och förbjudits att återvända till landet. 

Nu tycker Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att Sverige borde följa efter. 

”England har drabbats av den islamistiska terrorn flera gånger i år och därför agerar man med kraft”, säger Erik Nord till Göteborgs-Posten

Storbritannien har varit hårt drabbat av terrorattacker de senaste året, något som fått de brittiska myndigheterna att agera. 

Enligt The Times har rekordmånga antal pass rivits i England, som ett resultatat av terrorattackerna. 40 personer som misstänks för terror har fått sina pass indragna bara i år. 

Det är en hög siffra sett till att det totalt plockats 152 stycken från 2011 och fram till nu, enligt The Times.

Metoden med indragna pass är något som även Sverige borde överväga, enligt svenska polischefen Erik Nord. 

© TT

”Om terrorattackerna fortsätter så är min bild att Sverige och övriga länder inom Västeuropa kommer vidta samma åtgärder som man nu utövar i Storbritannien”, säger han till GP.

I januari 2017 berättade Säpo-chefen Anders Thornberg att 150 jihadister återvänt till Sverige, enligt Aftonbladet

Polisen har nyligen tilldelats 400 miljoner kronor för terrorbekämpning. Men enligt Erik Nord utgör radikaliserade islamister ett så pass allvarligt hot att att polisen behöver fler befogenheter.

”Vi har ”bara” haft en terrorattack i år, men mycket har förändrats sen dess här. Jag tror inte att det är långt kvar tills vi kan plocka bort såväl medborgarskap som uppehållstillstånd från personer som försöker krossa den liberala demokratin vi har här i Västeuropa”, säger polischefen Erik Nord. 

Alla är dock inte lika övertygade om att fråntaget medborgarskap är den rätta vägen att gå. 

Terrorexperten Louisa Tarras Wahlberg uppmanar i stället till att fokusera mer på grundorsakerna.

– Man måste ställa sig frågan hur effektiv en sån här åtgärd är, mot bakgrund att Storbritannien utsatts för flera terrorattentat bara i år. Det är lätt att vända sig till lagstiftning som den enda lösningen men jag tror att vi ska akta oss för att förlita oss för mycket på repressiva åtgärder, säger Louisa Tarras Wahlberg till GP. 

Vad tycker du? Rätt eller fel? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet!