<div class="fb-like" data-href="https://facebook.com/newsnervideo" data-width="320" data-layout="standard" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="true" data-share="false"></div>
Polisen varnar: Så lurar falska dövstumma till sig pengar över hela Sverige.

Polisen varnar: Så lurar falska dövstumma till sig pengar över hela Sverige.

<script type="text/javascript" async src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168698"></script>
<script type="text/javascript" src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168702&rnd=%%CACHEBUSTER%%"></script>

Polisen och Sveriges Dövas Riksförbund går nu ut och varnar för bluffmakare som driver runt i landet. Bedragarna samlar in underskrifter och lurar folk på pengar. Enligt Nerikes Allehanda greps i går tre kvinnor för misstänkt bedrägeri då de ska ha bett allmänheten om pengar och namnunderskrifter – och utgett sig för att representera Dövas Riksförbund.  

<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [300, 600], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-mobile', [[300, 600]], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>
<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [580, 400], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-desktop', [[580, 400], [468, 400], [480, 400], [860, 610], [980, 300], [980, 240], [1250, 240], [1250, 300], [1250, 360], [1250, 600],], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>

– I normalfallet handlar det om att man försöker lura en person att man bedriver någon slags insamling till en organisation. Det kan vara en, två eller tre personer som kommer fram. Ofta kvinnor. Man visar upp ett papper eller en läsplatta där det står att man vill ha en namnunderskrift eller pengar, eller både och. Det kan vara så att personen inte pratar, utan låtsats vara ”dövstum”, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm, till Aftonbladet.

SDR går själv ut på deras hemsida och varnar för de här blanketterna som du kan se i bilden nedanför. De skriver: ”Falska insamlingar pågår över hela Sverige. Det är INTE SDR, någon dövförening eller annan seriös organisation som står bakom dessa insamlingar.”

Foto: SDR.

dövas riksförbund

Förutom händelsen i Örebro med de tre tjuvarna så har också polisen i Skåne varnat för bluffmakare efter att flera incidenter rapporterats under sommaren. Fenomenet är inte nytt och har funnits i flera år, men tjuvarna är svåra att gripa då de regelbundet flyttar för att inte bli påkomna. De ger sig oftast på äldre personer och turister vid folktäta platser. Redan 2013 rapporterades om en liga som lurade folk på pengar och utgav sig för att vara döva.
– Just den här säsongen har det precis kommit igång så vi har inte tillräckligt mycket information för att kunna gripa någon ännu. Vi behöver tips från allmänheten, säger kriminalinspektör Enell.

SDR har blivit nerringda och fått massor av mejl från personer som blivit lurade.
– De undrar bland annat om det är vi eller någon av våra föreningar, men det är det ju inte. Vi får också samtal och mail från våra egna medlemmar som bevittnat bedragarna i aktion. Vi har fått samtal från norr till söder, från storstäder och mindre orter, säger ordförande Hanna Sejlitz till Aftonbladet.

Om du är misstänksam mot en person som påstår sig jobba för en organisation och genomför en insamling rekommenderar polisen att du frågar om personens ID-kort eller visitkort för att kontrollera om hen är knuten till en organisation. Om du misstänker bedragare ska du också kontakta polisen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.