Psykologens uppmaning: Därför ska du som förälder inte skälla på dina barn.

Hur man ska uppfostra sina barn är en fråga som brukar diskuteras flitigt. Alla föräldrar har sina egna metoder – men det vanligaste felet som många gör är att skälla ut barnen när de är bråkiga. Det menar psykologen Bo Hejlskov Elvén i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Enligt psykologen Bo Hejlskov Elvén är utskällningar alltså det allra vanligaste felet som föräldrar och andra vuxna gör.

Han menar nämligen att barn bara känner sig utsatta om någon skriker på dem, att tillrättavisningen därför motverkar sitt syfte – och att det kan skada mer än vad många vuxna tror. Bo Hejlskov Elvén konstaterar dessutom att vi skäller mer på våra barn i dag än vad vi gjorde för 30 år sedan.

– Förr var det vanligare att vi tog tag i barnet. Men för vissa barn kan det faktiskt vara värre med en utskällning än med en fysisk intervention, säger Bo Hejlskov Elvén till DN.

I intervjun med DN säger psykologen dessutom att tjat, tvång och upprepningar inte hjälper utan att det då brukar bli ännu jobbigare – tvärtemot vad många föräldrar tror. Istället kan det räcka med en tillsägelse så lär sig barnet tills nästa gång.

– Att tvinga barnet att städa kommer inte att öka tilliten eller göra att beteendet upphör. Barn lär sig nämligen inte genom att misslyckas, utan genom att lyckas, säger Bo Hejlskov Elvén till DN.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna