Räddningstjänsten viktiga råd: Så eldar du säkert på valborg

I morgon kommer majbrasor brinna runt om i landet när svenskarna ska fira in våren. 

Nu tipsar räddningstjänsten om hur du säkrast har hand om en brasa.

I morgon kommer tusentals svenskar runt om i landet fira in våren på Valborgsmässoafton. Dessutom är det Carl XVI Gustafs födelsedag. Många kommer samlas runt majeldar – men i och med det varmare vädret går nu SMHI ut med varningar om att risken för gräsbränder är stor. Detta gäller från Jönköping i söder till Jämtland i norr.

– Även om man tycker att det känns blött ute i marken så innebär det gula fjolårsgräset en spridningsrisk, säger Charles Ågren, operativ chef på räddningstjänsten i Stockholms län, till Aftonbladet.

För de som har tänkt att göra upp sin egen majbrasa rekommenders det att, om man tänkt att elda på gräs, leta efter en plats där gräset är grönt. Det innehåller mer fukt vilket gör det säkrare att elda på.

– En grusplan är idealt. Det kan alltid bli gnistregn om det blåser mycket, säger Ågren till Aftonbladet.

Räddningstjänsten rekkomenderar att ha en vaattenslang nära till hands, samt att ha noga koll på hur vädret kommer bli. Skulle vädret vara ostadigt menar Ågren att en mindre brasa är att föredra.
 
– För en enskild sommarstugeägare kan det också vara ide att göra en mindre eld, och lägga på mer allt eftersom. Det kan ju vara lite svårare att hantera i sommarstugeområden där alla får bidra med sitt. Stora högar har tendens att skapa väldigt mycket värme, så du får en strålningsvärme och större gnistregn, säger Ågren till Aftonbladet.
 
Naturskyddsföreningen rekommenderar dessutom att lasta om eller flytta på rishögen innan majbrasan tänds då risken att igelkottar smugit sig ner i högen är stor.