Rullstolsburne Leif, 82, nekas plats på äldreboendet – men kan inte ta sig in i sitt eget badrum

82-årige Leif Nilsson lider av njursvikt och kol, och hans ben bär inte upp honom längre. Han bor på tredje våningen och hans lägenhet är inte handikappanpassad, vilket har lett till flera fallolyckor. Trots det säger kommunen nej till en plats på ett äldreboende.
– Jag känner mig som ett djur i bur. Jag bor på tredje våningen och kommer ingenstans, säger Leif.

Leif Nilsson är 82 år och rullstolsburen. Sedan han var liten har han lidit av polio, vilket skadade hans högra ben och satte honom i rullstol. Han har också kol och njursvikt, och orkar inte längre ta sig runt sin lägenhet med rullator som förr. Istället är det rullstolen som gäller för Leif, men i hans tvårumslägenhet på tredje våningen stöter han ofta på problem. 
– Jag har nog kört in i varenda möbel jag äger! Badrummet kommer jag inte in i, dörrkarmen är för smal, jag får svinga mig in och balansera så gott jag kan. Det känns inte tryggt och jag har redan fallit tre gånger, berättar Leif för Expressen.

Olyckan gjorde att Leif hamnade på sjukhus i en månad, sedan fick han bo på korttidsboende en tid, därefter var det dags att återvända till lägenheten. Leif och hans dotter var överens om att tvårummaren inte var en trygg plats för Leif, men kommunens biståndshandläggare ansåg att Leif var frisk nog.
– Jag var stark i armarna då och de såg att jag kunde lyfta mig från sängen, till rullstolen och själv ta mig till toaletten. De tyckte jag var för frisk och duktig för att få en plats. De hade bestämt sig för att avslå min ansökan och det spelade ingen roll vad jag och dottern än sa, berättar Leif.

Leifs dagar går mest åt till att se på tv, läsa och sova, eftersom att det är riskfyllt att försöka ta sig ut. Hans anhöriga är oroliga och hoppas att han snart kan få den plats han vill ha på ett äldreboende, men på hans senaste ansökan fick han avslag. 

Tina Astevall, chef för Myndighetskontoret i Karlskrona, kommenterar situationen med att kommunen inte väger in den egna bostaden när de utreder en ansökan om plats på särskilt boende. 
– Det som krävs är att man har ett omfattande vårdbehov. Boendet i sig är inte avgörande. Man har ett eget ansvar att se över sin egen boendesituation. Man måste själv se om det finns andra bostäder på marknaden som passar bättre. Man kan alltid överklaga våra beslut. Får man bifall av förvaltningsrätten ska vi genomföra det, säger hon till Expressen. 

Dela gärna om du tycker att många äldre förtjänar en bättre boendesituation än de har idag.