Så gör du en saffranscheesecake med pepparkaksbotten.

En av sakerna som är så bra med julen är att man får äta mycket goda saker. Bakverk har en självklar plats på mitt julbord där hemma, men den här varianten hade jag aldrig sett förut. Eftersom jag både gillar saffran, cheesecake och pepparkakor kan i alla fall jag inte låta bli att dela med dig av detta fantastiska recept som jag hittade på Hembakat. Visst ser den gudomlig ut? Jag måste i alla fall baka denna till jul!  

Botten
150 g pepparkakor
75 g smör, osaltat

Fyllning
4 ägg
1 ½ dl strösocker
200 g färskost, t ex Philadelphia
4 dl vispgrädde
1 pkt saffran, ½ g

Saffransgelé

2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
¼ g saffran (½ pkt)

Garnering
pepparkakor
minimaränger
saffranssocker (½ pkt saffran mortlat med strösocker)

Så här gör du:

1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en kvadratisk form med löstagbar kant, ca 19 x 19 cm. Spänn åt kanten och klipp bort papperet runt om. Det går även bra med en rund form, ca 24 i diameter. Smörj kanterna.

2. Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matberedare.

3. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 tim.

4. Fyllning: Separera äggen i gulor och vitor i varsin skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir pösigt. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.

5. Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i ägg­smeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den.

6. Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen i ett par timmar eller tills den har stelnat.

7. Saffransgelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå
i frysen en stund till.

8. Ta fram cheesecaken en stund innan servering. Garnera den ev med minimaränger i olika färger, pepparkakor och saffranssocker. Klar att äta!

>Resultatet talar för sig självt!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));

Vem blir inte imponerad av de här maffiga cheesecaken med saffran och pepparkaksbotten? 🙂 Både god och vacker! http://tidningenhembakat.se/recept/saffranscheesecake/

Posted by Hembakat on den 13 december 2015

Visst verkar det supergott? Du får gärna dela med dig av receptet så att fler kan göra denna cheesecake 🙂