Svenska smittskyddsläkaren slår larm: ”Det är inte bra att äta färsk kyckling”

Allt fler i landet blir sjuka av färsk svensk kyckling.

Nu går ytterligare en smittskyddsläkare ut och varnar – och kallar det för en stor skandal.

– Det är inte acceptabelt. Svenska folket ska inte vara försökskaniner för kycklingindustrin, säger hon till Sveriges Radio.

De senaste tio åren har antalet som blivit sjuka av tarmbakterien campylobacter från färsk svensk kyckling fördubblats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Antalet personer som blir sjuka av campylobacter fortsätter att vara långt fler än normalt i Sverige. Under augusti-december förra året har rekordmånga insjuknat.

Nu går ytterligare en smittskyddsläkare ut och varnar för färsk svensk kyckling.

– Det är skandal att man låter ett så här stort utbrott pågå utan att man gör särskilt mycket för att stävja det, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Sveriges Radio.

Hon menar att Livsmedelsverket inte gör tillräckligt för att stoppa utbrottet.

– Det är inte acceptabelt. Svenska folket ska inte vara försökskaniner för kycklingindustrin om de lyckas med sina åtgärder eller inte, säger Eva Lindhusen Lindhé till Sveriges Radio.

Hon vill att all svensk kyckling säljs fryst, då det dödar campylobacter, eller att kycklingen säljs med en varningsskylt.

– Vi tycker att man ska tala om för svenska folket att färsk kyckling just nu inte är en bra föda, säger Eva Lindhusen Lindhé till Sveriges Radio.

Undvik att bli sjuk – råd från Livsmedelsverket:

  • Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.

Fakta om campylobacter:

  • Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag, framför allt fågel.
  • Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
  • Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
  • De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

DELA gärna den här viktiga informationen om svensk färsk kyckling vidare, så fler slipper bli svårt sjuka!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna