<div class="fb-like" data-href="https://facebook.com/newsnervideo" data-width="320" data-layout="standard" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="true" data-share="false"></div>
Tiotusentals kvinnor drabbas varje år av det otänkbara. Här är platsen som hjälper dem att bryta sig loss från mardrömmen.

Tiotusentals kvinnor drabbas varje år av det otänkbara. Här är platsen som hjälper dem att bryta sig loss från mardrömmen.

<script type="text/javascript" async src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168698"></script>
<script type="text/javascript" src="http://adx.adform.net/adx/?mid=168702&rnd=%%CACHEBUSTER%%"></script>

Hemmet ska vara en säker plats där vi kan slappna av och hämta kraft. Men för tiotusentals svenskar stämmer inte det. Kvinnor över hela Sverige kommer till sina hem och känner sig otrygga och rädda för en man i deras närhet. Vi måste tillsammans våga prata om mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Men vi måste också  prata om hjältarna som hjälper dem som råkar illa ut och erbjuder trygga platser som kan vara startpunkten för ett nytt liv. Ett tryggt hem är början på ett tryggt liv.    

<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [300, 600], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-mobile', [[300, 600]], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>
<div id="smartclip-ad"> <div id='smartclip-passback-ad'> <script type="text/javascript"> googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/125128856/newsner.se.smartclip.passback', [580, 400], 'smartclip-passback-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/125128856/newsnerse-betwen-desktop', [[580, 400], [468, 400], [480, 400], [860, 610], [980, 300], [980, 240], [1250, 240], [1250, 300], [1250, 360], [1250, 600],], 'smartclip-ad').addService(googletag.pubads()); googletag.display('smartclip-ad'); }); window.sc_smartIntxtNoad = function(){ googletag.cmd.push(function() { googletag.display('smartclip-passback-ad'); }); } </script> </div> </div>

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. I knappt hälften av dessa fall har offer och förövare en nära relation.

bild11

Våldet kan vara svårt att upptäcka – för det behöver inte vara en blåtira eller blåslagna armar. Det psykiska våldet är i många fall än mer framträdande. Hot och kränkningar kan vara vardag för kvinnor som drabbas av våld.

bild22

Hej Kvinnojouren – ett nätverk för tjej– och kvinnojourer som hjälper kvinnor som råkar illa ut i nära relationer – skriver signaturen ”Aaa” om våldet hon dagligen får utstå. Hon vill ha hjälp att bryta sig loss, men vet inte hur hon ska göra:

”Jag är dum i huvudet som inte fattar vad jag går miste om. Jag är så jävla ful och kommer aldrig hitta en annan för de är ingen som vill ha mig. Han pratar även till barnen och berättar vilken jävla mamma dom har som vill bryta familjen och skrämmer barnen med att dom kommer bli mobbad i skolan om vi separerar. Han pratar inte med mig och är elak och spydig. Han manipulerar mig så mycket att jag till slut tror att felet ligger hos mig och oftast har jag blivit så sårad av hans beteende att jag till slut efter en månad ger en ny chans.”

bild3

Det finns många kvinnor som har samma problem som signaturen ”Aaa” men tyvärr är det få av dem som söker hjälp.

En anledning kan vara att man inte vet vilket stöd som finns där ute. Förutom till exempel kvinnojourer finns det även ideella jourhem för utsatta kvinnor och barn. Hem där kvinnor som ”Aaa” kan få hjälp att bryta sig loss och starta den läkande processen som det innebär att ta sig ifrån ett destruktivt förhållande präglat av våld.

I sådana miljöer är det extra viktigt att rummen känns trygga. Hemtrevlighet kan betyda väldigt mycket när man befinner sig i en utsatt situation.

Lo Bjurulf är terapeut och inredare. Hon använde sig av sina lärdomar från båda de två världarna för att skapa säkra miljöer när hon nyligen inredde ett av Stadsmissionens jourhem.

TRYGGHET var ledordet när Lo Bjurulf inredde Stadsmissionens jourhem. Lägenheten ligger på en hemlig adress för att skydda de boende.

bild1ahlens

– Det finns tre ledord: Gemenskap, kreativitet och hållbarhet, berättar Lo. Hon vill med sin inredning skapa en plats som framför allt ger trygghet och lugn där den ”läkande processen” kan inledas.

LJUST ska vara den första känslan man får av rummet, säger Lo Bjurulf

web campain

Förutom en lugn plats, ska det också finnas utrymme för kreatitivet. Att prata, måla och skriva om sina upplevelser är ett effektivt medel för att hantera traumatiska upplevelser, menar Lo Bjurulf.

web campain

När hon var på plats i lägenheten träffade hon kvinnor som bodde på jourhemmet. Deras reaktion när de såg inredningen var hjärtevärmande.
– En kvinna sa direkt: ”Det här känns som ett hem.”

web campain

Ingen ska behöva känna sig otrygg och rädd i sitt eget hem. Dela gärna om du också vill uppmärksamma detta samhällsproblem och skapa en bättre värld.