1869 ritar han sitt drömslott – 147 år senare häpnar världen åt slutresultatet

Idag byggs det storslagna byggnader som verkligen får en att tappa hakan. Skyskrapor, kulturbyggnader eller kreativa bostadshus ploppar upp lite varstans och visar sannerligen att såväl de som ritar husen som de som sedan väl bygger dessa enorma skapelser besitter en oerhörd kompetens. 

Till sin hjälp har man datorer med smarta program och givetvis mängder av olika maskiner som kraftigt underlättar byggandet av dessa jättebyggnader. Men för 150 år sedan såg det inte ut på riktigt samma sätt. Då krävdes det ofta en rejäl ansträngning för att skapa en byggnad som skulle stå kvar i århundranden och samtidigt dra blickar till sig.

Men det hindrade inte dåtidens kungar och arkitekter från att drömma, och också genomföra, storslagna byggnadsplaner. Vid mitten av 1800-talet bestämde sig kung Ludwig II av Bayern för att ett slott skulle byggas utanför Füssen i de bayerska alperna i södra Tyskland. Konstnären Christian Jank fick uppdraget att rita en bild av hur slottet skulle se ut och arkitekten Eduard Riedel fick uppdraget att göra den slutgiltiga skissen som slottet skulle byggas utifrån.

147 år efter att slottet började byggas får det färdiga resultatet nu en hel värld att häpna och idag är det utan tvekan ett av världens mest kända slott. Men det dröjde många år innan den drömbild av slottet som tecknades ner 1869 till sist blev verklighet…

Annons från Tyska Turistbyrån: Nyfiken på mer om Tyskland? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få tips om andra vackra resmål, heta evenemang och intressanta erbjudanden. Läs mer och skriv upp dig här!

1845 föddes Ludvig II av Bayern på slottet Nymphenburg i München. Hans pappa var kung Maximilian II och den lilla prinsen var alltså tronarvinge och blivande kung. Och dagen då han ärvde kronan skulle komma fortare än han kanske anat. När kronprinsen precis fyllt 18 dog nämligen hans pappa kungen efter några dagars sjukdom och Ludvig fick sätta sig på tronen.

Den unge kungens stora intresse för konst, musik och arkitektur skulle snart komma att sätta spår i området där han bodde och verkade. När kungens farfar Ludwig I dog fick hans barnbarn Ludwig II tillgång till de pengar som tidigare gått till farfars apanage och nu skred han till verket. Konstnären Christian Jank ritade det första utkastet på det sagoslott kungen ville bygga.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Bildkälla: Wikipedia Commons

Slottet skulle ligga i de bayerska alperna, långt från München, så att den unge kungen kunde leva ut sin dröm om att skapa ett slott i vacker tysk medeltidsstil. Arkitekten Eduard Riedel fick sedan uppdraget att göra verklighet av Christian Janks tavla av drömslottet.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Men byggandet skulle visa sig ta mer tid än vad kungen först hade hoppats. På den alpkulle där slottet skulle ligga fanns nämligen ruinerna från två gamla slott och att frakta bort allt material från dessa slott och framför allt att få upp nytt byggmaterial tog oerhört långt tid och krävde en rejäl arbetsinsats. Inte förrän 1880, 11 år efter att den första stenen lagts, kunde en taklagsfest hållas.

Fyra år senare, 1884, kunde kung Ludwig II till sist flytta in i sitt nya slott som bar namnet Neuschwanstein. Då hade byggnadsplatsen för slottet i nästan två decennier varit den största arbetsgivaren i området och hundratals arbetare hade varit involverade i bygget av slottet som ligger flera hundra meter upp på en bergskulle.

Men glädjen skulle bli kortvarig för kungen. 1886 greps han och fördes iväg från slottet. Bara två dagar senare dog den blott 40-årige kungen i en mystisk drunkningsolycka. Men slottet Neuschwanstein stod kvar i all sin prakt även utan sin kung och skulle komma att fungera som influens till många klassiska slott ända in i vår tid.

Efter kungens död öppnades det upp för allmänheten och har sedan dess besökts av över 61 miljoner människor. Varje år uppskattas 1,3 miljoner resa till slottet för att upptäcka dess otroliga arkitektur och njuta av den storslagna utsikten över Bayern som erbjuds från slottet.

Neuschwanstein har varit med i flera filmer och fungerade även som inspiration till Disneys Törnrosaslott som kan ses på Disneyland.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Och det är inte speciellt svårt att förstå varför det drömslott Ludwig II och hans medarbetare, konstnären Christian Jank och arkitekten Eduard Riedel, ritade upp 1869 nu lockar miljontals turister från hela världen till södra Tyskland. Det är utan tvekan en helt fantastisk skapelse.

Annons från Tyska Turistbyrån: Nyfiken på mer om Tyskland? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få tips om andra vackra resmål, heta evenemang och intressanta erbjudanden. Skriv upp dig här under!

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.