Varningen: Farlig smitta sprids från kycklingfabriken

Under 2016 smittades rekordmånga svenskar av tarmbakterien campylobacter, som orsakar kräkningar, feber och diarréer. I många av dessa fall kunde man se att kyckling var källan för smitta, och där bär Kronfågeln ett stort ansvar, det skriver Aftonbladet

Trots insjuknanden och avslöjanden om vad som sker i kycklingfabrikerna äter svenskarna allt mer färsk kyckling. 
– Företaget har helt tappat sin moraliska kompass, det handlar bara om att tjäna pengar, säger en källa som Aftonbladet pratat med. 

Kronfågeln är den största producenten av färsk kyckling i Sverige. Under hösten 2016 var så mycket som 30 procent av kycklingarna på Kronfågelns slakteri smittade av campylobacter. Företagets VD Magnus Lagergren sa då att man åtgärdade felet omedelbart och att mätningarna återgått till låga nivåer sedan dess. Men enligt en källa som Aftonbladet pratat med är det kaosartat i produktionen. 

13 200, så många fåglar ska kontrolleras per timme på Kronfågelns slakteri i Valla utanför Katrineholm. 
– Företagsledningen säger att marknaden vill ha mer kött. Därför ökar produktionstempot och arbetsmiljöproblemen. Det är även grundorsaken till den ökade smittspridningen, säger Aftonbladets uppgiftslämnare

Facebook/Kronfågel

Enligt källan börjar spridningen av smitta redan när kycklingarna föds upp på gården. De hinner inte göra rent när nya fåglar ska in efter de som körts till slakteriet. Och för att möta efterfrågan på kyckling klämmer man in fler kycklingar per kvadratmeter. Trängsel och transporter skadar fåglarna innan de når slakteriet. 
– På vår anläggning i Skåne är det en gubbe som skär halsen av varenda en. Sedan plockar fyra personer ut inälvorna. Bakterierna sitter i tarmarna och smittar köttet och de anställda, säger Aftonbladets källa.

Han menar att folk hade valt bort produkterna eller ställt högre krav på djurhållningen om de sett produktionen med egna ögon, men att svensk kycklingindustri ändå är bättre än i många andra länder. 

Så undviker du smittan

  • Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier. 

Källa: Livsmedelsverket