Därför gör det så ont i kroppen när en kärleksrelation tar slut.

Vi har nog alla varit där. I träsket man hamnar i när en förälskelse tar slut. Där vi frågar oss om den där intensiva smärtan någonsin kommer att försvinna. Det gör den så klart. Men varför gör det egentligen så ont från första början? Det sitter inte bara i huvudet – det finns faktiskt också en vetenskaplig förklaring till varför det gör så ont med hjärtesorg.

Känslan är bekant för de flesta, den där känslan som uppstår när en kärlekshistoria slutar med uppbrott. Det spelar ingen roll om man tycker att uppbrottet var rätt eller fel – näsdukarna och chokladen går åt ändå.

Bildkälla: Mostphotos

13113363-woman-suffering-from-depression-sitting-on-bed-and-crying

När bubblan spricker gör det ont. Både fysiskt och psykiskt. I den nya boken ”Idiot brain” skriver neurologen Dean Burnett om varför. Enligt honom går kroppen in i ett slags tillstånd av avvänjning. Och det sägs ju att kärlek är som en drog.

Att vara kär verkar höja aktiviteten av dopamin, som bland annat reglerar tillstånd av glädje och entusiasm. Det skriver The Guardian. Detta betyder att i närheten av sin partner upplever man positiva känslor och njutning – lite som en drog. Dessutom verkar det som att aktiviteten av det så kallade kärlekshormonet oxytocin ökar hos personer i förhållanden. Oxytocin utsöndras bland annat vid beröring och länkas samman med tillit hos människor.

Bildkälla: Mostphotos

211464-couple-holding-hands

Samtidigt är en speciell del av hjärnans tinninglob, amygdala, som gör oss rädda, mindre aktiv när man är i närheten av den person man är kär i, skriver Illustrerad Vetenskap.

Den flexibla hjärnan vänjer sig snart vid dessa fantastiska känslor och tror att det kommer att vara så här för alltid. Så tar det plötsligt slut. Alla dessa härliga känslor rycks undan och det påverkar hjärnan negativt. Det är stressande. Dessutom har studier visat att när relationer tar slut aktiveras samma delar av hjärnan som bearbetar fysisk smärta, skriver The Guardian.

Att vara beroende av något och sedan dra sig tillbaka kan vara både störande och skadligt för hjärnan. Processen efter att ett förhållande tar slut är inte helt olik att bli av med ett beroende, skriver The Guardian. Abstinens löses ut i kroppen, skriver Illustrerad Vetenskap. Självklart kan hjärnan hantera att relationer avslutas – men det kan ta tid.

Lika bekant som känslan efter ett avslut är, lika bekant är vetskapen om att det faktiskt blir bättre med tiden. Dela gärna vidare till dina vänner du tror känner igen sig.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna