Smärta i leder kan vara dold sjukdom – så vet du om du måste söka hjälp

Artros är den vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige. Trots det är det många som inte vet om att de är drabbade. Runt 40 procent söker aldrig hjälp för sina besvär utan tror att det ”hör åldern till”, skriver Expressen.

Idag har cirka 700 000 – 800 000 svenskar artros, enligt siffror från reumatikerförbundet. Artros är en ledsjukdom som ofta drabbar en när man blivit lite äldre, även om det självklart kan drabba yngre också.

– Det är som rynkor på insidan av kroppen och drabbar hela leden, säger sjukgymnasten Kristin Wetterling till Expressen.

Artros är ingen sjukdom man bara vaknar upp med en morgon utan den kommer ofta lite smnygande. De första symtomen brukar vara att man känner sig stel i kropp och leder med minskad rörlighet som följd.

Trots att de flesta av oss känner till artros är det så många som 40 procent som aldrig söker hjälp för sina besvär utan istället tror att stelhet och lite smärta hör till när man blir äldre. Men det behöver inte vara så.

Ett snabbt besök hos en sjukgymnast gör att man enkelt kan ta reda på om man är drabbad av artros. På så vis har man stor chans att motverka att smärtan och stelheten blir värre.

Att röra på sig är det bästa sättet att lindra smärtan, enligt Kristin Wetterling. Det är vanligt att tro att vila ska göra susen men det är i själva verket helt fel.
– Att röra på sig är prio ett.

Består smärtan trots att man rör på sig med jämna mellanrum så kan det vara så att man tränar på fel sätt. Då gör man bäst i att ta hjälp av någon med kunskap.
– Det kan vara så att man vinklar knäna på ett visst sätt eller på annat sätt behöver göra små korrigeringar.

Till en början kan det kännas lite tungt att röra på sig med jämna mellanrum men så länge ingen ny, bestående smärta uppstår är det bara att köra på, det kommer att löna sig i längden.
– De flesta upplever att de faktiskt blir smärtlindrade av att träna. Man smörjer i gång lederna lite grann, frigör endorfiner och kroppen mår bättre, säger Kristin Wetterling.

Dela gärna vidare den här viktiga informationen till alla nära och kära – så de också kan få hjälp innan det är för sent!