Ett mystiskt politikermord 1932 skakar Sverige. Det inspirerar en man att bryta ny mark och revolutionera svensk film.

Under 30-talet handlade svensk film uteslutande om pilsnerfilmer och lustspel. Det skulle vara lättsam underhållning som var enkelt att ta till sig. 1940 förändras allt när filmen Ett brott går upp på biograferna.

Mannen bakom filmen var regissören och skådespelaren Anders Henrikson. Han inspirerades av ”de von Sydowska morden” och skrev ett filmmanus. 8 år efter händelserna som skakade Sverige går dramat upp på teatrar i Stockholm. Men filmbolagens vilja att visa ett svårsmält drama med ett olyckligt slut på biograferna är svag. Att satsa på dramat som baserats på ”de von Sydowska morden” ansågs vara lönlöst.

Ett filmbolag vågade anta utmaningen; Terrafilm och den nytänkande producenten Lorens Marmstedt. Och, den i mångas ögon vågade satsningen, gick hem. Publiken vallfärdade till biograferna och recensenterna var lyriska.

När Sveriges filmjournalister skulle utse årets film blev Ett brott utsedd till årets bästa film – utan konkurrens. Trenden var tydlig: Ett brott hade revolutionerat svensk film. Man började tala om ett före och efter. Draman byggde på verkliga händelser var det nya sättet att göra film och teatrar. Pilsnerfilm och lustspel var ålderstiget.

En ny era hade inletts. Allt tack vare Anders Henrikson och inspiration han fått från de tragiska morden i Stockholm 1932. Det brutala mordet skakade Sverige, men likaså gjorde filmen Ett brott. En film som skulle komma att ta Sverige in i en ny era av filmskapande.

Källa: Land.

Exit mobile version