Nya matlarmet: Här är vanliga middagsfiskarna du bör undvika att äta

Sedan 2002 har WWF släppt den årliga fiskrapporten. Konsumentguiden är ett samarbete mellan 25 länder, bland dessa Sverige, Danmark, Tyskland och Norge.

WWF med ny fiskrapport

Rapporten ska finnas till för såväl konsumenter som restauranger som en hjälp kring att göra hållbara val gällande fisk.

Den är även en del i WWF:s arbete för att värna om det marina ekosystemet samt stoppa utfiskningen av våra vatten.

I Sverige äter vi i snitt 12,5 kilo fisk och skaldur per person och år. De tio vanligaste matfiskarna, bland dessa sill, torsk och lax, motsvarar 80 procent av den totala konsumtionen.

”Måste ta krafttag”

Överlag går det sämre för fyra av de tio vanligaste matfiskarna som återfinns på den svenska marknaden.

WWF placerar fiskarna i tre olika färger beroende på bland annat beståndet. De gröna får gärna fortsättas ätas, de gula bör man vara försiktig med och de röda bör man låta bli att äta.

Bland de röda återfinns torsk och lax, men allting handlar om varifrån den är fångad eller kommer ifrån.

Även liknande premisser gäller för torsk och räkor.

– Om vi ska kunna äta fisk med gott samvete i framtiden måste politikerna ta krafttag och kontrollen skärpas. Det återstår en hel del om EUs mål om hållbara fiskbestånd år 2020 ska nås. Idag är överfisket 40 procent i Nordostatlanten, 50 procent i Östersjön och 90 procent i Medelhavet. Men samtidigt ökar andelen gröna och miljömärkta alternativ i fiskdisken, vilket är glädjande, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Sill fortsatt på uppgång

Ingen fisk har endast grönt ljus. Sillen har exempelvis endast grönt och gult ljus, någonting fiskexperten Karin Glaumann ser som positivt.

– Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger hon till SVT.

Grönt ljus – ät gärna
Lax: KRAV- och ASC-certifierad.
Torsk: MSC- och KRAV-certifierad.
Sill: MSC- och KRAV-certifierad. Sill fiskad i östra Östersjön. Generellt om fiskad i nordöstra och nordvästra Atlanten.
Räka: MSC- och KRAV-certifierad.

Gult ljus- var försiktig
Lax: Odlad i öppna kassar i Norge eller övriga Nordostatlanten. Stödutsatt lax från Sverige eller norra Europa.
Torsk: Om fiskad med garn i Skagerrak och Kattegatt. Om fiskad med garn och lina i Barents hav, Norska havet och vid Svalbard.
Sill: Vårlekande sill från Skagerrak, Kattegatt inklusive västra Östersjön. Om fiskad med ringnot utanför Kanada. Om fiskad med trål utanför Irland, Skottland, i Keltiska havet och Engelska kanalen.
Räka: Om fiskad utanför Kanada, i Barents hav, Norska havet eller utanför Grönland eller Island.

Rött ljus – låt bli
Lax: Vildfångad lax från Nordostatlanten (inklusive Östersjön). Om odlad i öppna kassar i Sydamerika.
Torsk: Generellt om fiskad i Nordost eller Nordvästatlanten inklusive Östersjön. Norsk kusttorsk.
Räka: Övriga fisken och fångstområden.
Arter som bör undvikas helt: Ål, haj (pigghaj), rocka, vitling och röd snapper, eftersom de saknar gröna eller gula alternativ i guiden.

Källa: WWF

Exit mobile version