109-åriga Dagny Carlssons oväntade drag – kraftfulla beslutet efter alla år: ”Hade planerat…”

Hon är en förebild för massor av svenskar.
Dagny Carlsson, 109, visar nu återigen vägen – på ett annorlunda sätt.

Ända sedan dokumentären ”Livet börjar vid hundra” sändes på SVT för några år sedan har Dagny Carlsson hyllats som en vägvisare och klok förebild av många.

Hennes intressanta kommentarer om hur man levde förr jämfört med i dag har fängslat massor av tittare genom åren.

Nu har Dagny återigen visat vägen för sina bloggläsare. I ett inlägg som publicerades förra veckan, berättade hennes väninna Elena om ett speciellt besök den 109-åriga tv-profilen nyligen fått.

Hon fick nämligen besök av en boxningstränare – och nog har Dagny allt fått på sig boxningshandskarna!

”Dagny tog sina första lektioner i boxning på gymmet för 5 år sedan men hade inte tränat sedan dess”, skriver Dagnys väninna Elena på 109-åringens blogg.

Hon förklarar också att det kan komma att bli lite boxningsaktiviteter för Dagny framöver.

”Vi hade planerat att införa enklare idrottsaktiviteter förut, så jag utesluter inte boxningen på programmet”.

Därför är det viktigt för äldre att träna

Och även i det här fallet är Dagny ett föredöme. Flera forskningsstudier har nämligen genom åren kunnat visa att det lönar sig att träna hela livet, uppger Karolinska institutet som skriver att det ”aldrig är för sent att börja träna”.

Foto: Shutterstock

”En lång rad studier har visat att det lönar sig att träna hela livet, även om man med stigande ålder inte får samma effekt som när man var ung. Hos äldre som börjar styrketräna ser man samma utveckling som hos yngre. I ett första skede förbättras överföringen av nervimpulser till musklerna. Därefter ökar muskelcellerna sin volym och man kan få en ökning av muskelmassan. Många gamla upplever inte någon dramatisk ökning av muskelstyrkan, men de vinner så mycket annat”, skriver KI på sin hemsida.

Enligt Thomas Gustafsson, professor i klinisk fysiologi vid institutionen för för laboratoriemedicin vid KI, kan äldre få flera positiva effekter av träning.

– De lär sig att lita på sin kropp och använda hela sin potential. Då vågar de göra roliga saker, som att resa. Och det kan ge dem ett rikare socialt liv, säger han.

Så ofta bör 65-plussarna träna

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att äldre över 65 år tränar åtminstone tre dagar i veckan.

”För att bevara fysisk funktion och förebygga fall bör äldre vuxna komplettera vardagliga rörelser med fysisk aktivitet som kombinerar balans, styrka och rörlighet tre eller flera dagar i veckan”, skriver myndigheten i sina rekommendationer.

Det är även viktigt för äldre att träna balansen – och framför allt att bryta trenden om man sitter stilla för länge.

”Äldre vuxna bör begränsa den tid som de tillbringar med att sitta stilla. Långa perioder av stillasittande bör brytas av och ersättas med någon form av fysisk aktivitet”, skriver Folkhälsomyndigheten som inte har några specifika rekommendationer för 100-plussare.

Arkivbild: Dagny Carlsson på filmpremiär i Stockholm 2013. Foto: Erik Mårtensson / TT

Nu önskar vi Dagny och alla andra seniorer all lycka i sin fortsatta rörelseglädje!

Exit mobile version