17-årig elev fick hatbrev från främling – med uppmaning om självmord

”Min kompis tog en bild på dej i dursen och vi har spritt den på nätet. Alla garvar och tycker du är den fulaste jävla hora de sätt (…). Varför gör du inte bara hela värden en sjänst och hoppar framför ett tåg eller nåt ????”, var några av raderna som stod i brevet adresserat till 17-åriga Maylea. 

Hon hittade brevet när hon kom hem från skolan, och innan hon öppnat det trodde hon att det var från hennes pojkvän eller en inbjudan. 
– Jag började skaka. Jag kan inte säga att man inte alls blev ledsen, men jag blev mer arg än ledsen. Jag förstår inte varför man ens skulle vilja skriva något sådant till någon. Det är jobbigt att läsa att någon känner såhär, säger Maylea till Aftonbladet

Facebook/Maylea Olivier

Mayleas mamma Teresa rasade när hon såg brevet. Då hon tidigare startat organisationen BUKT, som arbetar för kvinnors trygghet och motverkande av kränkningar kände hon att det var ironiskt att hennes dotter fått ett sådant brev. 
– Jag har tur som har en dotter som pratar med mig men tänk de som får ett brev och gömmer det och tror att de är en ”ful äcklig fitta” och som till slut hoppar framför tåget? Det är fruktansvärt. Det måste bli ett stopp, det kan inte fortsätta så här, säger mamman i en intervju med Aftonbladet

För att uppmärksamma omvärlden om de trakasserier som många tjejer tvingas utstå idag så publicerade hon brevet på sin Facebook. Där spred sig inlägget som en löpeld och tusentals har engagerat sig i frågan. 
– Jag ska kämpa med näbbar och klor för att motverka det här, nu har jag fått det svart på vitt när det även hände min dotter. Folk måste få se det här, folk gråter när de läst brevet och är jätteoroliga för sina ungdomar. Vi alla har ett ansvar för att sätta stopp för detta, vi måste ge den tryggheten till tjejerna idag.

Facebook/Teresa Olivier Wengelin

Vem som skrivit brevet är inte fastställt, men när skolans rektor fick höra om det kallade man in en krisgrupp, för att sedan prata med elever och polis. 

Det är viktigt att trakasserier och kränkningar uppmärksammans så att de kan stoppas. Dela gärna för att vara med och motverka mobbing. 

Exit mobile version