Aimee, 19, krossar myten om dolda sjukdomen: ”Det är inte bara magont”.

Det här är Aimee. Vid första anblick ser hon ut som en helt vanlig tjej – men hon lider faktiskt av en allvarlig sjukdom som har förändrat hennes liv.

Bild: Facebook

Aimee har Crohns sjukdom – en sjukdom som inte alltid syns på utsidan, men ändå påverkar hela livet. I slutet av maj i år valde hon att gå ut på Facebook och berätta. Hon la även ut tre bilder som visade hennes vardag.

Syftet med inlägget är att hjälpa och stötta andra som är i hennes situation, men inte har lika lätt att acceptera det som Aimee har.

Så här skriver hon i inlägget:

”Jag har velat göra det här ett tag nu, eftersom jag alltid ser bilder på kroppar då man talar om vikt, men aldrig då man talar om funktionshinder/dolda sjukdomar.
Först och främst har jag Crohns sjukdom, det är en allvarlig och obotlig sjukdom som nästan dödade mig. Det är inte bara magont som de flesta verkar tro.
En person med Crohns kommer gå igenom många olika behandlingar inklusive operationer, och det är operationer som jag vill tala om nu.

Min Crohns har lämnat mig med en permanent ileostomi, ingen tjocktarm, ändtarm eller anus och inga inre lårmuskler eftersom de användes till plastikkirurgi på mina sår.

Jag har alltid varit okej med det som hänt mig, men vissa människor har svårt att acceptera de här sakerna, så jag ville bara berätta det här:
Ingen kommer veta om du inte berättar för dem.
Människor kommer fortfarande älska dig, och du kommer fortfarande att vara vacker.
Din sjukdom är inget att skämmas för.”

Bild: Facebook

Crohns sjukdom är en obotlig sjukdom som påverkar matsmältningssystemet. Sjukdomen kan vara väldigt smärtsam och leda till både viktuppgång och viktnedgång, som ibland blir så allvarliga att de är livshotande. För många som drabbas är det enda alternativet att ta bort delar av tarm och anus och de måste då använda stomipåse.

Bild: Facebook

Aimees inlägg har nu fått över 90 000 gillamarkeringar och hon har blivit omskriven i media över hela världen. Över 14 000 människor har kommenterat inlägget och flera av dem berättar att de också lider av Crohns och är i samma situation som Aimee.

Bild: Facebook

Vilken stark tjej hon är! Aimee visar att man kan vara vacker, trots stomipåse och ärr. Dela gärna hennes inlägg så att fler kan läsa och förstå vad Crohns sjukdom innebär.

Exit mobile version