Frun känner att maken luktar märkligt – då upptäcker läkarna den otäcka sanningen

Redan som tonåring upptäckte Joy Milne att hon hade ett väldigt skarpt luktsinne. Men det var inte förrän hon blev äldre och gifte sig som hennes ”superkraft” blev uppenbar. 

När maken Les var 45 år gammal började Joy notera en märklig lukt från honom. Les arbetade långa, hårda pass som narkosläkare och Joy trodde först att hennes mans lukt bara var svett.

Men i takt med att Les lade på sig mer vikt och blev tröttare, insåg Joy att det måste vara något annat som låg bakom makens konstiga lukt… 

les1
Youtube

Sex år senare upptäcktes den otäcka sanningen på sjukhuset i Manchester. 

Läkarna gav Les en skrämmande diagnos: De sa att han hade Parkinsons sjukdom. 

Joy och Les började snart delta i olika gruppmöten och träffade många andra med samma sjukdom. Joy kände genast att hon kände samma märkliga doft, med dessa främlingar omkring sig.

”Jag kände det överallt, i hela rummet”, berättar Joy. 

Youtube

Forskarna tvivlade på om Joy verkligen hade denna speciell gåva, att kunna lukta sig till Parkinsons sjukdom.

Man visste sedan tidigare att hundar och katter kunde göra det, men forskarna hade aldrig hört talas om att en människa skulle kunna känna av en allvarlig sjukdom bara på doften. 

Efter ett tag genomfördes ett vetenskapligt experiment med Joy, och hör och häpna, Joy gjorde utomordentligt bra ifrån sig på testet!

Youtube

Forskarna tror nu Parkinsons sjukdom kan resultera i en subtil förändring i hudens naturliga vätskor.

Tack vare Joy, arbetar nu ett team som förhoppningsvis kan utveckla ett test, som gör det lättare för människor med Parkinson att få en tidig diagnos.

Tyvärr tvingades Joy ta farväl av sin make Les för i maj 2015, men hennes upptäckt kan förhoppningsvis bidra till att många anhöriga och sjuk får hjälp tidigare. 

Än finns inget botemedel för Parkinsons, men jag hoppar innerligt att detta medicinska framsteg kan leda till en förändring i framtiden. Dela och gilla gärna om du håller med!