Hänsynslös tornado stormar rakt mot skolbussen – då agerar busschauffören blixtsnabbt

Änglar finns – men har inte alltid vingar. Det är busschauffören Lisa Riddick ett levande bevis på. Hon har kört buss i 18 års tid, och varit med om massvis av händelser, men aldrig en så förödande som den för några veckor sedan. Då körde hon en buss full med skolbarn när mobiltelefoner började att larma av sms och långt bort i fjärran gick det att skymta en enorm tornado.

Ett livsavgörande beslut behövde göras. Och den rutinerade busschauffören agerade blixtsnabbt.

För att arbeta som busschaufför krävs det utbildning, men väl ute i trafiken krävs det mycket mer än så. Mängder av olika scenarion kan utspela sig, och det gäller att vara både eftertänksam och kvicktänkt – speciellt när man ansvarar för passagerares säkerhet. Det vet Lisa Riddick. Hon har varit busschaufför i 18 år, och prövats ett flertal gånger. Men hon hade aldrig stött på en tornado tidigare – fram till den 24:e maj.

orkanen
WCNC

Där och då var Lisa på väg fram längs vägarna med en skolbuss full av studenter. Alarmklockorna började ringa för chauffören när hon hörde hur barnen febrilt började att hålla på med deras mobiltelefoner.

”Vad är det som händer?”, frågade Lisa och fick till svar att de måste ta skydd.

I fjärran kunde hon då se hur en enorm tornado stormade fram – och var på väg rakt emot vägen där bussen färdades fram. Lisa agerade blixtsnabbt och tog ett djärvt beslut. I stället för att sakta, men säkert ställa sig i ett dyke, som de chaufförerna blivit instruerade att göra, hittade hon en avfart som tog barnen till ett avlägset hus. Där knackade hon på och tog sedan skydd i den familjens källare tillsammans med alla skolbarnen.

”En av sakerna som man får höra om man är i ett fordon är att köra ner i ett dike. Men jag tänkte att ett dike inte skulle vara djupt nog. Så det näst bästa jag kunde tänka på var en källare”, sa Lisa.

lisa
WCNC

Tornadon svepte förbi Iredell County, USA, och barnen kunde senare återvända hem säkra och oskadda. Lisas har nu prisats av skolan – och hyllats av hela nätet för hennes livsavgörande insats. 

”Lisa kastade alla regler ut genom fönsterrutan och gjorde vad som krävdes för att rädda barnen”, motiverade en av skolans styrelsemedlemmar vid hyllningsceremonin på skolan. Här nedanför kan ni titta på bilder från tornadon den där dagen, och själv höra hur Lisa upplevde situationen.

Den här busschauffören förtjänar ingenting annat än hyllningar. Att hon i en sådan här fruktansvärd situation håller huvudet kallt och tar det rätta beslutet för att rädda barnen är verkligen fantastiskt. Nu gör vi som skolan och sprider hyllningarna av Lisa; en busschaufför med hjärtat på rätta stället.