”Jag är inte Downs syndrom”. Nu berör 8-åringens viktiga budskap tiotusentals.

Den gågna helgen laddade Åshild Ringsbu upp en video på Facebook med hennes dotter. Budskapet är att 8-åriga Elise är en människa – och inte en diagnos.    

Nedanför kan du kolla på videon där Elise håller upp lappar som bland annat säger att hon ”inte är en funktionsnedsättning” och hon är ”inte Downs syndrom”.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Løvemammaen fortsetter sin kamp mot sorteringssamfunnet

Posted by Åshild Ringsbu on den 7 juni 2015

På bara några dagar har den setts av över 24 000 människor och spridit sig via sociala medier. Budskapet är att 8-åriga Elise är en människa och inte en diagnos.
– Jag vill visa att Elise har likadana intressen som andra åttaåringar. Att hon är en toppentjej med många goda egenskaper, men också några dåliga. Hon är till exempel väldigt envis, säger Åshild Ringsbu till norska NRK.

Videon är också en protest mot fostervattenprov som valmöjlighet innan barnets födsel. Att gravida kvinnor kan undersöka om fostret har förändrade kromosomer. Vilket kan betyda att barnet har Downs syndrom.
– Det handlar om att alla har lika stor rätt att finnas. Det är ingen skillnad. Hon är lika mycket värd som människa som mig eller vem som helst, säger mamma Åshild till NRK.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna