Julie hotades på pendeltåget – trotsade paniken och överlistade förövaren med genial blåsning

Vi pratar ofta om trygghet i samhället. Och det är kanske inte så konstigt: den påverkar nämligen väldigt mycket i vår vardag – både vår psykiska hälsa och hur vi bemöter våra medmänniskor.

Personligen tycker jag det är väldigt viktigt att känna mig trygg på offentliga platser, inte minst i kollektivtrafiken.

Hur jag skulle reagera om jag blev hotad på något sett vet jag inte – men jag har svårt att se att jag skulle vara lika handlingskraftig som Julie Dragland, 32.

 

Wikipedia

Julie Dragland, 32, bor i San Fransisco-området och satt på pendeltåget när hon plötsligt skulle vara med om något hon sent lär glömma.

Personen som satt bakom henne smög fram en handskriven anteckning.

Julie läste det skrämmande budskapet, skrivet med rött bläck:

Julie Dragland/Twitter

”Du har två pistoler som är riktade mot dig. Om du vill fortsätta leva, ge mig din plånbok + telefonen NU! Vänd dig inte om och var diskret. Vänd dig inte om innan du lämnat Civic Center + då kommer du att få fortsätta leva”, stod det på lappen.

Julie blev livrädd och fick panik, men hon vägrade låta sig blir ett offer för rånaren. Sekunder senare gjorde hon något som nu hyllas av en hel värld.

Planen var ganska simpel – men genial.

Julie låtsades att hon fick ett krampanfall, en teknik som snappat upp från ett tv-program hon sett för länge sedan. Hon sjönk ned på sin plats och började att skaka okontrollerat!

”Det såg förmodligen helt galet ut”, säger hon till San Francisco Chronicle.

Julie Dragland

Julie försökte skapa en så bisarr scen som möjligt, att hennes anfall skulle dra till sig uppmärksamheten från andra pendlare… men fungerade det?

Jo, till slut agerade ett par som satt bredvid Julie. De undrade om hon var okej.

Julie noterade hur personen bakom henne gick av vid nästa stopp vid Civic Center. Enligt Julie såg det ut som en äldre kvinna med en resväska.

Därefter kunde Julie kliva av vid sin perrong, oskadd.

Polisen kallades senare till stationen Civic Center men kunde inte hitta något. Nu ska man titta igenom övervakningskameror för att se om det går att hitta någon på stationen som matchar signalementet.

Jag måste säga att jag verkligen är imponerad över hur snabbt Julie agerande i denna hotfulla situation. Lyckligtvis gick allt bra denna gång och det är ju det absolut viktigaste!

Men jag tycker också vi hjälps åt att dela denna otäcka historia vidare, så att fler kan använda sig av Julies knep om faran skulle vara framme. 

Kan det bara förhindra ett rån eller ett överfall i framtiden, är det värt det! 

 

Läs mer om...