Många gör fel. Här berättar trafikpolisen vad som egentligen gäller vid övergångsställen.

Förvirringen kan vara stor vid övergångsställen. Vad är det som gäller? Vem har företräde? Måste jag kliva av cykeln om jag ska över?

En sak många bilister irriterar sig på är att fotgängare bara kliver rakt ut. De flesta vet att bilarna måste stanna – och bryr sig inte om att kolla om bilisten som närmar sig ens har sett fotgängaren eller hinner stanna.

– Ett vanligt problem som återkopplas från bilister är när en fotgängare går på trottoaren och nästan vänder i steget och går rätt på ett övergångsställe utan att fotgängaren tagit reda på om bilisten sett den, säger Claes Lundström till NT.

Bildkälla: Mostphotos

Och trots att den som promenerar egentligen har företräde kan han eller hon bli misstänkt för vårdslöshet i trafiken, berättar Claes Lundström. Det är också alltid fotgängaren som råkar mest illa ut om det sker en olycka.

– En person som går ut på ett obevakat övergångsställe ska ta hänsyn till korsande trafiks avstånd och hastighet, säger han till NT.

Som bekant måste bilister stanna för gångtrafikanter vid övergångsställen. När det kommer till cyklister måste bilisten anpassa hastigheten för cyklisten om det är ett obevakat övergångsställe med cykelpassage – men har ingen skyldighet att lämna cyklisten företräde. De vita kvadraterna bredvid det ”vanliga” övergångsstället visar på cykelpassage.

Däremot måste bilisten lämna företräde till cyklisten enligt samma regler som mot fotgängare vid svängar ut ur en korsning eller rondell.

Här kan du höra vad trafikpolisen säger till NT, och se en del olika situationer. Dela gärna denna information vidare!

Vad gäller egentligen vid övergångsställen? NT tog hjälp av trafikpolis Claes Lundström för att reda ut rätt och fel.

Posted by Norrtelje Tidning on Wednesday, May 4, 2016

Exit mobile version